ERDON Helyi hírek

2014.07.24. 19:44

Szigorúbb élelmiszerbiztonsági intézkedések

Kétnapos képzésen vesznek részt csütörtökön és pénteken az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóságok képviselői Nagyváradon, ebből az alkalomból dr. Vlad Mănăstireanu országos elnök tartott sajtótájékoztatót.

Kétnapos képzésen vesznek részt csütörtökön és pénteken az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóságok képviselői Nagyváradon, ebből az alkalomból dr. Vlad Mănăstireanu országos elnök tartott sajtótájékoztatót.

Claudiu Adrian Pop prefektus köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Vlad Mănăstireanu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (ANSVSA) elnöke vette át a szót. Az intézmény átalakítását már régóta tervezik, de mivel az erre vonatkozó rendeletet alkotmányellenesnek minősítették, újra kellett gondolják az egészet, hangzott el.

Új osztályok

Sikerült véglegesíteni az új jogszabályt, s jelenleg a megyei igazgatóságok új szerkezeti felépítései jóváhagyás alatt vannak a Köztisztviselők Országos Ügynökségénél. Amint az országos elnök elmondta, a leglényegesebb változás az, hogy két új osztály alakul, az egyik a sikkasztás elleni ügyosztály, a másik az élelmiszerbiztonsági őrség. Az elnök főleg az előbbinek a szerepét emelte ki, ez a különféle élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi ellenőrzések során kiállított iratok és jegyzőkönyvek figyelemmel követése. Amint a későbbiek során elhangzott, a Bihar megyei igazgatóságot az átalakítás kedvezően érinti, négy új alkalmazottal bővülhet a létszámuk.

Változik egyúttal az állatoknak szükséges gyógyszerek kiváltási módja – ezentúl semmilyen állategészségügyi készítményt nem lehet majd kiváltani az állatorvos által jóváhagyott rendelési okirat nélkül. Ezzel szeretnék megelőzni, azt, hogy a hazai termékek túl nagy mennyiségben tartalmazzanak antibiotikumokat. Viszont ezentúl az állategészségügyi patikákban középfokú szakvégzettséggel rendelkező alkalmazottak is dolgozhatnak, illetve részvénytulajdonosok is lehetnek csak középfokú szakvégzettséggel rendelkezők, feltéve, hogy a többségi részvények tulajdonosának állatorvosi végzettsége van.

Exportálhat

Újdonság az is, hogy július 22-től, tizenkét év szünet után Románia ismét exportálhat Törökországba juhokat és kecskéket. Az eddigi tiltás egyik oka a kerghemarha-kór, melyet tizenegy megyében sikerült teljesen felszámolni. Mint megtudtuk, Bihar megye nem tartozik ezek közé, itt egy gócot ugyan felszámoltak, de még maradt kettő, azonban az elnök ígérete szerint októberig ezeket is megszüntetik. Mivel a tizenegy megyét az Egészségügyi Világszervezet is biztonságosnak nyilvánította ebből a szempontból, más országokba is exportálhatnak majd, az elnök szerint főleg a kínai piac jelenthet fontos előrelépést Románia számára.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!