ERDON Helyi hírek

2014.07.14. 15:30

Minőség- és élményközpontú volt a Régizene Fesztivál

Véget ért a 34. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely a régizene, a régi jól bevált helyszínek, számos régi meghívott mellett rengeteg újdonsággal jelentkezett 2014-ben.

Véget ért a 34. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely a régizene, a régi jól bevált helyszínek, számos régi meghívott mellett rengeteg újdonsággal jelentkezett 2014-ben.

A Hargita Megyei Kulturális Központ által szervezett, valamint Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Város Polgármesteri Hivatala, a Román Kulturális Minisztérium, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Communitas Alapítvány által támogatott rendezvény idén is nagy sikernek őrvedett. Minden előadó telt ház előtt játszott függetlenül attól, hogy a Mikó-vár udvarán, termében, a Szent Ágoston-templomban vagy a református templomban zajlott a koncert.

Idén is neves hazai és külföldi előadók koncertjei színesítették a programot, továbbá újdonságként a hetedszer megszervezett Régizene Nyári Egyetem diákjainak is lehetőségük volt a nagyközönség előtt bemutatkozni a koncertek előtti 10-15 percben.

A szervezésben az újítás és a hagyomány is fontos

Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója úgy összegezte a fesztivált, hogy 2008 óta sok előrelépés történt mind a szervezésben, mind pedig a felhozatalban.

„Nagyon fontos volt, hogy 2010-ben sikerült méltón megünnepelnünk a Régizene Fesztivál létrejöttének harmincéves évfordulóját, amikor a Barozda együttes egyik betiltott lemezét is ki tudtuk adni. A tavaly elkezdett utcazene nagyon jó példája volt annak, hogy szembe lehet menni az emberekkel, és meg lehet őket fogni. Ugyanakkor egy kétéves időszak is lezárul idén: a Régizene Fesztivált mint turisztikai terméket népszerűsítettük, a megyében majdnem mindenhova eljutott a Régizene Karaván, ennek köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy nőtt az érdeklődés a fesztivál iránt. Továbbá a zenészekkel is nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ugyanis nemcsak koncertek vannak, hanem a zenészeknek lehetőségük van egymás között tapasztalatot cserélni” - mondta Ferencz Angéla a fesztivál összegzéseként.

A szervezők és támogatók hozzáállásának köszönhetően jó nevű előadókat hívhatnak el minden évben, ami annak is köszönhető, hogy szervezési szempontból egyre rendszerezettebb a fesztivál: adott a látványvilág, a fesztivál terei, ugyanakkor minden alkalommal meglepetéseket is tartogatnak - fűzte hozzá a főszervező intézmény vezetője.

Tartják a magas művészeti színvonalat

Filip Ignác Csaba, a Régizene Fesztivál művészeti igazgatója a La Fenice zenekart emelte ki, mint az idei fesztivál legnagyobb attrakcióját. A Barokk Fesztiválzenekart is megemlítette, amely évente kizárólag a csíkszeredai fesztivál miatt gyűl össze. Koncertjükön nagyon különleges hangszereket lehet hallani: korabeli oboát, barokk fagottot, ugyanakkor az ütős hangszerek is különleges színezetet adtak az idei koncertnek.

„A koncepció mindig jó néhány hónappal a fesztivál előtt megszületik, ez idén is így történt a francia zenével kapcsolatban. A Régizene Fesztiválon kifejezetten különlegességnek számítanak a késő esti koncertek. Ezeken általában olyan zenét játszanak, amely főleg a hangszerek miatt kis térben érvényesül igazán. Nagyobb színpadon vagy teremben elveszne a hangzás varázsa. Láthattuk, hogy nagyon népszerű volt az esemény, sokan nem fértek be a terembe, de ezt az áldozatot meg kell hoznunk. Reménykedünk benne, hogy a jövő évben valamivel nagyobb termet kapunk ehhez, de túl nagyot természetesen nem szeretnénk” - részletezte a művészeti igazgató.

A jövő évi fesztivál már körvonalazódik a művészeti vezető fejében, azonban túl korai lenne bármit is elárulni, hiszen hosszas és bonyolult szervezés előzi meg a fesztivált.

„Általában decemberre kell körvonalazódnia az átfogó zenei irányzatnak, akkor hívjuk meg az előadókat is, ez a külföldi, nehezebben elérhető együttesek esetében nagyon fontos, hiszen ők jó előre be vannak táblázva. Amit biztosan tudunk: természetesen maradnak a késő esti koncertek, valamint szeretnénk hagyományt teremteni abból, hogy a Régizene Nyári Egyetem diákjai a koncertek előtt 10-15 percben megmutassák, mit tanultak. A zenészekkel folytatott beszélgetéseimből kiderült számomra, hogy mindannyian pozitív véleménnyel vannak a fesztiválról. Egyébként utólag is szoktam visszajelzést kérni tőlük e-mailben. Megkérdezem, mivel nem voltak elégedettek, hogy a jövőre nézve elkerüljük a hibákat” - számolt be a szervezés részleteiről a művészeti igazgató.

A művészek örömmel térnek vissza

Sam Chapman theorbaművész a Csíkszeredai Régizene Fesztivál visszatérő fellépője. Idén harmadszor érkezett Csíkszeredába a Bázelben élő angol zenész. Elmondása szerint a csíkszeredai fesztivált nem tudná semmi máshoz hasonlítani.

„A fesztivál különlegességét abban látom, hogy itt a magyar és erdélyi népi hangszerek is nagy szerepet kapnak. Ezeket egyébként máshol nem lehet hallani. Mindenképpen érdekes ahogyan a nemzetközileg ismert hangszerekkel együtt megszólalnak, ilyen hangszer a koboz, a tekerő lant, a duda stb. A régizenét játszó emberek Európában ismerik egymást, ezért az ilyen fesztiválok nagyon jó alkalmat teremtenek a találkozásra, kottacserélésre, különleges hangszerekkel való megismerkedésre. Kiemelném a fesztivál személyes jellegét, feltűnő az, hogy a csíkszeredaiak mennyire magukénak érzik ezt a fesztivált, és nekünk, zenészeknek különösen jól esik, hogy telt ház előtt játszhatunk. Én a Mikó-vár termében, a késő esti koncerten léptem fel, és jó volt látni, hogy annyira sokan kíváncsiak ránk. Mondom ezt azzal a tudattal, hogy részt vettem olyan franciaországi sokkal nagyobb lélegzetvételű fesztiválon, amelyet a helyiek nem szerettek, a közönség nagy része idegenből érkezett” - mesélte el a fesztivállal kapcsolatos tapasztalatait a 17. századi pengetős hangszer művésze.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál jövőben ünnepli fennállásának 35 éves jubileumát. A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan arra törekednek, hogy a fesztivál továbbra a csíkszeredai identitást képező és megőrző esemény szerepét töltse be, ugyanakkor olyan előadókat hívnak meg, akik tehetségükkel a székelyföldieket is megörvendeztethetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!