ERDON Helyi hírek

2014.07.10. 12:28

Még egy év a csőcsere

Idén és jövő nyáron is folyamatosan számítanunk kell Nagyváradon a melegvíz-szolgáltatás ideiglenes megvonására az 1. és a 3. számú fűtési fővezetékek cseréje miatt.

Idén és jövő nyáron is folyamatosan számítanunk kell Nagyváradon a melegvíz-szolgáltatás ideiglenes megvonására az 1. és a 3. számú fűtési fővezetékek cseréje miatt.

Nap mint nap érkeznek hírek arról, hogy Nagyvárad egyes utcáiban elveszik a meleg vizet. Ennek alapvető oka az, hogy zajlik a városban az Operatív Szektoriális Program környezetvédelmi tengelyéből finanszírozott hővezeték-felújítás. Ez a projekt 17,5 kilométernyi vezeték cseréjét foglalja magában, ezt követi majd egy második szakasz, amely egyelőre még csak a tervezési fázisban van, de mint Eustafie Ilisei, a Hőszolgáltató Rt. szóvivője lapunknak elmondta, valószínűleg abba a projektbe belefér majd az összes fennmaradó vezeték felújítása. Ez azonban a projektre lehívható uniós támogatás nagyságától is függ majd, tette hozzá.

Merre is járunk

Ilisei elmondta, hogy az első etapban az 1. és a 3. számú fővezetéket és az azokból a hőközpontokhoz csatlakozó csöveket cserélik ki, hozzátéve, hogy ezzel a munkálattal jövő év nyaráig végezni kell. Az 1. számú fővezeték a Hőerőműtől indul, és a Borsi úton, majd a Dacia úton haladva a római-katolikus püspöki palotáig ér el, míg a 3. számú fővezeték szintén a Hőerőműtől indul ki, és halad az Italiana, Lalescu és Cantacuzino utcákon. Értelemszerűen a csőcserékkel járó meleg víz megvonás is az említett övezetekben élőket érinti majd. Ilisei hangsúlyozta, hogy ezen a nyáron nem fogják tudni mindkét fővezetéket teljes hosszában kicserélni, ezért jövőre is folytatni lesznek kénytelenek a munkát.

Régi csövek

Ilisei hangsúlyozta, hogy mindkét fővezeték esetében a Hőerőműtől indulva kezdték el a javítást, főként azért, mert eredetileg is onnan kiindulva haladt a hővezetékek lefektetése, így jelenleg is a hőerőműhöz legközelebbi vezetékek a legrégebbiek, mintegy ötven évesek, és egyben a legrosszabb állapotban lévőek is. Ahogy haladunk azonban a város központja felé, úgy találunk valamivel fiatalabb, 40-45 éves vezetékeket is, amelyek az előbbieknél aránylag jobb állapotban vannak. Ilisei elmondta azt is, hogy az első etapba foglalt 17,5 kilométernyi szakaszon hat kilométeren kezdték el a munkát, és négy kilométeren már ki is cserélték a vezetékeket. Vagyis még valamivel több, mint tíz kilométeren kell felásni a vezeték helyét, és kell új csöveket lehelyezni. Ilisei felhívta a figyelmet arra is, hogy több helyen ajánlatos új sáncot ásni a vezetékeknek, hiszen, mint mondta, egy-egy vezeték megrongálódásának a nagysága azon is múlik, hogy hova van behelyezve a vezeték. Ha új nyomvonalat találnak a vezetékeknek, annak megvan, vagy legalábbis meglehet az az előnye, hogy egy esetleges meghibásodás például kevesebb hőközpontot érint, illetve könnyebben ki lehet javítani a megrongálódást.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!