ERDON Helyi hírek

2014.07.01. 13:55

Magyar ízek és táncok a Rhédeyben

A szombati nap a hagyományőrzésről szólt a Szent László Napokon: Magyar ízek kóstolója címmel össznépi örömfőzést szerveztek, kora délután pedig néptánctalálkozóra is sor került. A tánc pedig itt még nem ért véget, este a Moszkva Kávézóban lehetett folytatni.

A szombati nap a hagyományőrzésről szólt a Szent László Napokon: Magyar ízek kóstolója címmel össznépi örömfőzést szerveztek, kora délután pedig néptánctalálkozóra is sor került. A tánc pedig itt még nem ért véget, este a Moszkva Kávézóban lehetett folytatni.

Magyaros ételek sültek-főttek szombaton délelőtt a Szent László Napokon. Egy-egy sátornál már reggel kilenc órától nagy volt a sürgés-forgás, hagymapucolás, aprítás, vagy éppenséggel danolászás, máshol lazábbra vették a dolgot, és pár kupica pálinkával alapozták meg a gyomrot – meg a jó hangulatot. A főzőverseny a résztvevő csapatok számából ítélve még a tavalyinál is nagyobb sikernek örvendett, a lelkesedés pedig ugyancsak nem hiányzott, mint ahogy az ételkülönlegességek sem: töltött káposzta, különböző gulyás alapú ételek, tejberizs, slambuc kínáltatta magát, a Kristófi család pedig ez alkalommal is palacsintát sütött. A látogatók egy-egy Szent László-érme megváltásával kóstolhatták meg azt az ételt, ami a leginkább felkeltette az érdeklődésüket, az így összejött bevételt pedig jótékonysági célokra fordítják, tudtuk meg Török Sándortól, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei elnökétől, aki a konferanszié szerepét is ellátta a rendezvényen. Újítás volt az idén, hogy az ítészek közé a tavaly nyertes csapat vezetője is bekerült, és az is, hogy két zsűritagot a közönség köréből választottak ki: azokat, akik a legjobban szerepeltek a helyben megtartott gasztronómiai kvízversenyen. Látványkonyha is működött Andrea Mandara olasz mesterszakácsnak köszönhetően, a kisszínpadon pedig egymást váltották az énekesek és táncosok. Tiszteletét tette az eseményen Tőkés László EP-képviselő is, aki szerint a magyar ízek, a magyar konyha épp olyan sajátosság, és épp úgy hozzánk tartozik, mint például a magyar nyelv.

Érték és hagyomány

Hagyományt teremtettek a hagyományokból a Szent László Napokon: idén is megszervezték a nagy népszerűségnek örvendő néptánctalálkozót. A szervezők ugyanis úgy vélik: a néptánc és a népzene a közösségek értékeit és hagyományait eleveníti meg, ezáltal közösségépítő, összetartó és szervező erőt is hordoz magában. „A magyar kisebbség hagyományainak és értékeinek megőrzése és átmentése érdekében fontos a hasonló rendezvények szervezése, ezáltal adható át a jövő generációja számára” – hangzott el a megnyitón, majd sorban szólították a színpadra a résztvevőket. Szatmár megyéből érkezett az Ombodi Néptáncegyüttes, amely szatmári és moldvai táncokat mutatott be, míg a borsi Galagonya Néptáncegyüttes dél-dunántúli ugróssal, szatmári táncokkal és népdallal is készült. Az ugyancsak Szatmár megyei Egri Csodaszarvas mezőségi, nyárádmenti és szatmári táncokkal lépett fel, majd az Aranyosszék Hagyományőrző Néptáncegyüttes és zenekara következett, akik Kolozs megyéből jöttek. A Regős Néptáncegyüttes Győrből érkezett a nagyváradi Szent László Napokra: repertoárjukban szerepelnek magyarországi és erdélyi magyar, román és cigány táncok is. Hazai közönség előtt lépett fel ezúttal is nagy sikert aratva a Csillagocska Néptáncegyüttes, amelynek tagjai felcsíki táncot mutattak be. A néptánctalálkozó egyik kiemelkedő momentuma volt a Jászság Népi Együttes produkciója, akiket a televízió képernyőjéről is jól ismerhetünk, hiszen ők nyerték meg a Fölszállott a páva tehetségkutató vetélkedőt tánc kategóriában. És a táncnak itt még nem volt vége: este a Moszkva Kávézó nagytermében táncházba várták az érdeklődőket.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!