ERDON Helyi hírek

2014.07.21. 14:32

Kevesebb címzetes hely Biharban

Négy nagyváradi vizsgaközpontban zajlott hétfőn a pedagógusok címzetességi vizsgája. 74 címzetes helyet hirdetett meg a megyei tanfelügyelőség, a vizsgára pedig 1431-en iratkoztak fel.

Négy nagyváradi vizsgaközpontban zajlott hétfőn a pedagógusok címzetességi vizsgája. 74 címzetes helyet hirdetett meg a megyei tanfelügyelőség, a vizsgára pedig 1431-en iratkoztak fel.

A meghirdetett címzetes helyek száma csökkent tavalyhoz képest, tudtuk meg Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől. A tanítónői, óvónői címzetes helyek esetében a legjelentősebb a csökkenés, tette hozzá, valószínűleg azért, mert tavaly címzetes helyeket hirdettek meg a két éve bevezetett előkészítő osztályok kapcsán, s ezeket azóta be is töltötték.

Négy központ

Eredetileg 1509 pedagógus adta le a dossziéját, de csak 1431 azoknak a száma, akik ezt követően alá is írták az érvényesítési űrlapot, mondta el Avram Nicolae Bihar megyei főtanfelügyelőtől. A tegnapi írásbelit szóbeli, illetve gyakorlati vizsga, valamint nyílt óra megszervezése előzte meg. A pedagógusok saját szakjuknak megfelelő tantárgyból vizsgáznak, illetve ha két szakban szereztek képesítést, akkor abból, amelyre feliratkoznak. Ahhoz, hogy címzetes állásokra tehessenek szert, legalább hetest kell kapniuk. Ha ezt nem érik el, csak helyettesítő posztokra pályázhatnak, viszont ha ötösön aluli a teljesítményük, akkor csak a tanév kezdete után meghirdetett állások közül választhatnak.

Bihar megyében a megmérettetés négy központban zajlott: a Dacia iskolába várták azt az 594 pedagógust, aki a tanítónői, illetve óvónői címzetes állásokat pályázná meg, a Traian Vuia iskolába várták azokat, akik reál tantárgyakból vizsgáztak – a feliratkozottak száma 324 - , a Mihai Viteazul iskolaközpontban műszaki jellegű tantárgyakból vizsgáztak, vagy speciális oktatásból (131 személy iratkozott fel), a Mihai Eminescu főgimnáziumban pedig humán tantárgyakból zajlott vizsga, itt 460 a feliratkozottak száma.

Hiányzók

A vizsgázók 8 és 9 óra között mehettek be az osztálytermekbe, a megmérettetés pedig tíz órától kezdődött és négy órán keresztül tartott. Kora délutáni adatok szerint 133 feliratkozott hiányzott, egy vizsgázót pedig kizártak a megmérettetésről. Az eredményeket július 25-én függesztik ki, s aznap, illetve következő nap lehet benyújtani az óvásokat. A végső eredményeket július 30-án teszik közzé, majd a posztok szétosztása következik, több szakaszban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!