ERDON Helyi hírek

2014.07.23. 08:32

Istennel választhatjuk a kihívást

Csűry István királyhágómelléki református püspök tartott áhítatot az Nagyárad-Őssi Református Egyházközségben szervezett bibliahét második napján, majd különféle programok következtek.

Csűry István királyhágómelléki református püspök tartott áhítatot az Nagyárad-Őssi Református Egyházközségben szervezett bibliahét második napján, majd különféle programok következtek.

A keddi áhítat központi témája Isten vezetése volt, s mint elhangzott, Isten bennünket soha nem csap be, világosságot nyújt, de még a felhőkön keresztül is meg tudja mutatni az utat – mint ahogy annak idején tűz-és felhőoszlop formájában vezette a zsidó népet. Isten mindig meg akarja mutatni a jelenlétét, még a felhőben – azaz az örömtelenségben - is ott van. S ha netán arra gondolnánk, hogy nem látjuk Istent, gondoljunk arra is: látjuk viszont a felhőt…

Kihívások

Mindig az az út jó, ahol együtt haladhatunk Istennel, vihetjük sátorát, szentélyét, mécsesét. Isten bennünket a jó úton akarunk vezetni, és soha nem kell megijednünk, ha nagyobb a kihívás, mert általa minden úton a nagyobb kihívást választhatjuk. Útválasztásunk akkor jó, ha meghallgatjuk Istent, viszont mindig elromlanak útjaink, ha elengedjük kezét, ha nem akarunk vele együtt dönteni. Nekünk nem az égboltot kell vizsgálni, hiszen precíz leírásokat kaptunk arról, miről ismerhetjük meg a helyes utat, amely egyúttal keskeny út is. Amikor Mózes elindult a néppel és a nép elvesztette a tájékozódást, akkor eléje tette a tízparancsolatot – mely szintén felhőoszlop, vagy tűzoszlop számunkra, mert utat mutat nekünk. A kereszténység mindig gyakorló kereszténységet jelent, s annyi szép van a gyakorló gyermek és felnőtt jelenlétében – mondta Csűry István.

Heterogén csoport

Az áhitat imával, majd énekléssel folytatódott, ezt követően a gyerekek két korcsoportra osztva, különféle tevékenységekben vettek részt. A kicsikkel Péter Emília vallástanár, tanító foglalkozott. Mint megtudtuk, a tegnapi téma Gedeon történetének feldolgozása volt, a gyerekek játszottak, rajzoltak, éneket tanultak, végül pedig kaptak egy meglepetést. Minden napra terveztek ilyet, hétfőn például a gyerekek egy zsákból húztak ki meglepetés-jétékokat.

A nagyobb gyerekekkel Tokár Sándor tiszteletes foglalkozott, az énektanulás Nagy Judit Noémi kántor vezetésével zajlott. Mint évek óta mindig, a gyerekek most is finom uzsonnát kaptak – a szendvicset és a teát az Árva Bethlen Kata nőszövetség tagjai készítették. Amint Románszki Rozália vallástanár, tanító elmondta, céljuknak tekintik, hogy azok mellett a gyerekek mellett, akik hozzájuk járnak, azok is eljöjjenek, akik még a bibliát sem igen ismerik. Nagyon heterogén csoport szokott összegyűlni, különféle felekezetekhez, nemzetiségekhez tartozó gyerekek jönnek el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!