ERDON Helyi hírek

2014.07.07. 13:40

Helyi együttesek parádéztak

Nagyvárad- Július 5-8. közt minden este az RMDSZ és a Városi Fúvószenekar szervezésében A Holnaposok-szoborcsoportnál zajlik a II. Parádé fúvós fesztivál. Vasárnap helyi együttesek léptek fel.

Nagyvárad- Július 5-8. közt minden este az RMDSZ és a Városi Fúvószenekar szervezésében A Holnaposok-szoborcsoportnál zajlik a II. Parádé fúvós fesztivál. Vasárnap helyi együttesek léptek fel.

Száz évvel ezelőtt nagy hagyománya volt Váradon a térzenélésnek, s a napokban zajló II. Parádé fúvós fesztivál sikere alapján úgy tűnik, az erre vonatkozó igény a 21. században sem változott. Vasárnap este is szép számú közönség gyűlt össze a Holnaposok-szoborcsoportnál, és amolyan igazi családi eseménnyé nemesült a rendezvény. Az idősebbek a padokon szorítottak helyet maguknak, s rengeteg szülőt lehetett látni a gyermekeikkel. A legkisebbek még babakocsiban voltak, az óvodás korúak pedig néha táncra is perdültek, jöttek-mentek.

Az egybegyűlteket az egyik főszervező, Székely István klarinétművész, egyetemi oktató köszöntötte, ismertetve az est programján, melynek keretében három kamaraegyüttes és egy dzsesszbanda lépett fel. Elsőként a Varázsfuvola trió (Ariadna Mircescu, Georgiana Mircescu és Szűcs Stefánia) lépett színpadra. Az elhangzott számokat kissé megilletődve, mondhatni szép csendben álldogálva vagy üldögélve hallgatták a jelenlevők, ami talán természetes is, hiszen ritkán szólnak arról tudósítások, hogy fuvolazene-rajongók őrjöngve szétvertek berendezéseket. A művésznők dicséretére legyen ugyanakkor mondva, hogy rendkívül tisztán játszottak, ami nem minden fuvolásra jellemző. A rendszeres időközönként megújuló Stadler klarinét kamaraegyüttes ezúttal a Lukács Zsolt, Ianc Ioana, Gábor Melinda, Kovács László, Székely István felállásban szórakoztatta minőségi zenével hallgatóságát. A várt pezsgés ezúttal sem maradt el, gyorsan elrepült a fellépésre szánt néhány perc, kár, hogy nem tartott hosszabb ideig.

Drámai elemek

A Presto Brass rézfúvós zenekar tagjai- Bereczki Ervin, Vura János, Martyin György, Fórián László és Orosz János- helyenként mosolyt fakasztó, „drámai” elemekkel tűzdelt műsorral készültek, melyben egyaránt helyet kapott a kánkán és a Mézga család magyar rajzfilmsorozat zenéje. Jó volt hallgatni őket, régen hallott szerzemények szólaltak meg nekik köszönhetően profi köntösbe csomagolva.

Utolsónak a szintén váradi Red Fiction dzsesszbanda (Szabó Éva, Ungvári Oscar, Fodor Karolina, Flaviu Seretoc, Alex Seretoc és Ary Jonathán) ütős produkciójának tapsolhatott a publikum. Olyan jól ismert nemzetközi slágereket is előadtak, mint a Fever vagy az Ain t no sunshine, így a jó hangulat továbbra is garantált volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!