ERDON Helyi hírek

2014.07.13. 16:47

Felpörgött az élet a SzabadságFeszt szombati napján

Az időjárás ugyan meg-megviccelte szombaton a fesztiválozókat egy kis futózáporral, azért észrevehető volt, hogy a margittai városi strandon táborozók már otthonosan mozognak az esemény területén, és nem tántorítja el őket semmi a programokban való részvételtől.

Az időjárás ugyan meg-megviccelte szombaton a fesztiválozókat egy kis futózáporral, azért észrevehető volt, hogy a margittai városi strandon táborozók már otthonosan mozognak az esemény területén, és nem tántorítja el őket semmi a programokban való részvételtől.

A borongós idő miatt kicsit álmosan indult a nap, de a gondolatébresztő előadások a nagy rendezvénysátorban élénkebbé tették a fiatalságot. Elsőként Nagy Szabolcs, a Szatmár megyei RMDSZ ügyvezető elnöke tartott egy rövid előadást a közélet és a fiatalok kapcsolatáról, melyben, miután kifejtette mit is jelent a közélet fogalma, elmagyarázta azt is a hallgatóságnak, hogy miért fontos a kettő közötti élő kapcsolat megléte, hogyan lehetnek aktív, tudatos véleményalkotók és -formálók a fiatalok. Második előadóként Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselőt köszönthették a fiatalok, aki a törvényalkotásról beszélt. A jó előadói készségekkel rendelkező politikus hamar megragadta a sátorban összegyűltek figyelmét, életre szóló tanácsként is felfogható gondolatokat átadva nekik. Kihangsúlyozta: nagyon fontos, hogy igyekezzünk olyan közösségekben élni, ahol a megfelelő értékrendeket sajátíthatjuk el, gazdagíthatjuk tapasztalatainkat, hogy aztán felelősségteljes döntéseket hozhassunk.

A szellem megmozgatása után a rekeszizmok következtek, ugyanis Felméri Péter, a kolozsvári származású fiatal stand up-humorista előadását élvezhették – meg is töltötték a nevetni vágyók a nagy rendezvénysátrat. Később a medenceparton aerobik edzés kezdődött, majd a folyékony kenyér kedvelői mérkőzhettek a "sörpong" minibajnokságban. Ezzel együtt épp elkezdődött volna a délutáni vetélkedők sorozata, de egy gyors zápor késleltette a szórakozást, a türelmesebbek azonban csapatokba szerveződve próbálhatták ki magukat a "fesztigyál kvízben", ami mozis-zenés témakörben tette próbára a fiatalok tudását, vagy a büntetőrúgás versenyben, és hasonlóan dinamikus kihívásokban. A rendezvénysátorba visszatérve a színpadon a Sound of Freedom, a SzabadságFeszt meghirdetett tehetségkutató versenyének döntője zajlott le, ahol magyar és külföldi slágerek egyaránt elhangzottak a nevezőktől, akik közül az első helyezést végül a nagyváradi Hegedűs Aliz kapta meg.

Ha már zene és ének, a tehetségkutató után elkezdődtek az esti koncertek a fesztivál színpadán, ahol túlnyomórészt a hip-hop stílus képviseltette magát. Elsőként egy fiatalokból álló gyulai együttes, a Wizards lépett fel, majd az erdélyi elismertségnek örvendő nagyszalontai Mr. Siid és a brigád. Őket egy ausztráliai születésű román énekesnő, Xonia koncertje követte mutatós táncoslányaival, majd visszaeveztünk a hip-hop vizeire a legnagyobbakkal, Ricsipível és Qka Mc-vel, azaz az Animal Cannibals-szel. A színpad előtt hatalmas tömeg gyűlt össze ekkorra, ami nem csak a fergeteges zárókoncertnek volt betudható, hanem annak is, hogy a szervezők gondoskodtak a világbajnokság brazil-holland bronzmérkőzésének kivetítéséről. Ugyanerre nem csak a parkolóban volt lehetőség, de a strand területén is, így a szerencsésebbek a medencékből nézhették a mérkőzést.

Bíró Orsolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!