ERDON Helyi hírek

2014.06.20. 10:58

Véget ért az olajgyűjtő akció

Nagyvárad- A héten véget ért az a sütőolajgyűjtő akció az Ady Endre Középiskolában és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, melyet Takács Péter fizika-kémia szakos tanár szervezett.

Nagyvárad- A héten véget ért az a sütőolajgyűjtő akció az Ady Endre Középiskolában és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, melyet Takács Péter fizika-kémia szakos tanár szervezett.

Takács Péter fizika-kémia szakos tanár, aki mindkét tanintézetben tanít, az Erdély Online-nak elmondta, hogy tavaly decemberben hirdette meg az akciót az Ady Endre Középiskolában és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. Plakátok, körlevelek, osztályfőnökök közvetítésével jutott el az információ az Adyban az V-VIII, illetve IX-XII, a Szent Lászlóban pedig a 0-IV, illetve V-XII. osztályosokhoz. A gyűjtés tulajdonképpen iskolákon belüli versenyként lett megszervezve, vagyis a legnagyobb mennyiséget behozó osztály az összmennyiség pénzbeli értékének 75 százalékát kapta, a maradék 25 százalékot pedig az iskola támogatására fordították.

A győztesek

Hetente egy-két alkalommal, a nagyszünetekben zajlott az átvétel igazoló cetlik ellenében, amiket az osztályok szorgalmasan gyűjtögettek. Mindkét középiskolában 11-11 osztály vett részt az akcióban, szinte azonos mennyiséget behozva. Végül 800 litert meghaladó olaj gyűlt össze, amit 170 literes műanyag hordókban tároltak, folyamatos ürítés mellett. Az Ady Endre Középiskolában a IX. E, tudomány szakos osztály (Takács Tünde osztályfőnök) végzett az első helyen, a második a XI. B, humán tagozatos osztály lett (Fazekas Gábor osztályfőnök). A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban a IV. A diadalmaskodott (Kiss Csilla tanítónő), megelőzve a X. A, gazdasági szakos osztályt (Kor Erika osztályfőnök).

„Jó volt látni a sok osztály és diák hozzáállását, hogy megmozdultak egy nemes ügyért, hogy együttműködtek egymással és másokkal, például palacsintázókkal, gyorséttermekkel, és ők maguk is komolyan vették a feladatukat. Az akció és ennek sikere szolgáljon ugyanakkor példaként arra nézve, hogy kötelességünk óvni a természetet, hiszen csupán kölcsönkaptuk azt, és szükséges továbbadjuk utódainknak”- fogalmazott a pedagógus, hozzátéve: terveik szerint jövőre is folytatódik a verseny, sőt új arculatot.

Az elhasznált olaj egyébként egy váradi gyűjtőközpontba került, ahonnan Nagybányára egy másikba, nagyobba, majd onnan szállítják Ausztriába biodízel előállítására.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!