ERDON Helyi hírek

2014.06.24. 14:55

Tudnivalók nem csak munkanélkülieknek

A munkanélküliség alakulásáról, tanfolyamokról és egyéb tudnivalókról számolt be Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója a keddi sajtótájékoztatón.

A munkanélküliség alakulásáról, tanfolyamokról és egyéb tudnivalókról számolt be Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója a keddi sajtótájékoztatón.

Újdonság, hogy az általános állásbörzék mellett több minibörzét is szervezett az ügynökség, melyek során egy vagy két cég toborzott munkaerőt. Az idén eddig kilenc ilyen rendezvény zajlott, ezek során a cégek csaknem négyszáz, munkahelyet ajánlottak fel és több mint hatszáz álláskereső jött el. Mostanáig 275 személyt választottak ki későbbi megbeszélésekre és 105 az ezen rendezvények nyomán alkalmazott személyek száma. Békési Csaba mindezt sikerként könyveli el, azért is, mert ezek a minibörzék nem járnak plusz költségekkel, s az álláskeresők stabil munkahelyekhez juthatnak.

Képzések

Ami pedig a tanfolyamokat illeti: az idén ezidáig 23 képzés zajlott, ezen belül három kezdő szintű, további tizenhat szakosodásra, négy pedig továbbképzésre irányult. 467 személy vett részt ezeken, akik közül mostanáig 145 személy kapott állást. A gyakorlatot továbbra is eredeti módon oldják meg – mint már beszámoltunk róla, például a fodrász- és kozmetikus tanfolyam hallgatói idősek otthonában praktizálnak.

Több mint másfél ezerrel csökkent január óta a Bihar megyei munkanélküliek száma, jelenleg számuk 9911, s 3553-an közülük kapják a munkanélküli segélyt. A munkanélküliségi ráta ezzel egyidejűleg 4,17%-ról 3,54%-ra csökkent, ezzel Bihar megye a hatodik helyet foglalja el országos szinten. A legtöbben azok közül, akiknek nincs állásuk, munkások, ezen a kategórián belül is a 30 és 49 év közöttiek korosztálya a legérintettebb, hangzott el.

Juttatások

Amint az igazgató bejelentette, a kommunikáció jobbítása céljából július elsejétől külön e-mail címre (lmv@bh.anofm.ro) várják a szabad munkahelyek bejelentését. Szintén július elsejétől a megyei ügynökség igyénylése nyomán változik a szervezeti felépítés: többen fognak majd a munkanélküliek nyilvántartásba vételénél dolgozni, a tanácsadás, közvetítés, képzés, illetve a kapcsolattartás a munkaadókkal pedig egy egységes egészként működik majd, úgy, hogy mindegyik alkalmazott tudni fogja, mely cégekkel kell tartania a kapcsolatot.

Az iskola befejezésétől számítva a fiataloknak hatvan nap áll rendelkezésükre, hogy – amennyiben nem találtak munkát – feliratkozzanak az ügynökség nyilvántartásába és részesüljenek a különféle támogatásokban, hangsúlyozta ki Békési Csaba. Ezáltal hat hónapon keresztül 250 lejt kaphatnak, ha pedig ezen az időszakon belül munkahelyet találnak, 500 lejes alkalmazási díjat kapnak az ügynökségtől; ha egy más helységben alkalmazzák őket, mint ahol a lakhelyük van és emiatt el kell költözniük, 3500 lejes támogatást kapnak, ha pedig az a helység, ahol dolgoznak, több mint ötven kilométerre található lakhelyüktől, úgynevezett mobilitási díjat kapnak, ezer lej értékben. Alkalmazóiknak pedig egy éven keresztül 500 és 750 lej közötti összeg jár, az alkalmazott fiatalok képzésétől függően.

Folyóirat

A tanulók nyári alkalmazásáról is szó esett: munkaadóik ebben az esetben három hónapon keresztül havi 250 lejt kaphatnak. Valószínű, hogy erről a cégképviselők nemigen tudnak, tavaly ugyanis nagyon kevés ilyen irányú kérvényt regisztráltak, mondta Békési Csaba.

A Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség ettől a hónaptól megjelentette a Munkaerőpiac című folyóiratot, mely – amint az igazgatótól megtudtuk – elektronikus formátumban lesz elérhető, de az érdeklődők a nyomtatott változatot is átböngészhetik az ügynökség székhelyén. A folyóirat első sorban az ügynökség tevékenységéről, továbbá munkanélkülieket, alkalmazókat érintő újdonságokról számol be.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!