ERDON Helyi hírek

2014.06.09. 11:20

Testvérpárbaj a Partiumi Vágta döntőjében

Szombaton a köröskisjenői Kingsland golf- és szórakoztató központban szervezték meg a budapesti Nemzeti Vágta váradi előfutamának számító Partiumi Vágtát. Tíz csapat indulhatott, az esti döntőbe a Zatykó-fivérek jutottak.

Szombaton a köröskisjenői Kingsland golf- és szórakoztató központban szervezték meg a budapesti Nemzeti Vágta váradi előfutamának számító Partiumi Vágtát. Tíz csapat indulhatott, az esti döntőbe a Zatykó-fivérek jutottak.

Verőfényes nyári melegben zajlott múlt szombaton a Nagyváradtól 17 kilométerre található köröskisjenői Kingsland golf- és szórakoztató központban az első alkalommal megszervezett, a huszár- és lovas hagyományokat ismét népszerűsíteni kívánó Partiumi Vágta. Végül tizenkét csapat jelentkezett a megmérettetésre, nem csupán Bihar, hanem Kolozs (Tűre település) és Szilágy (Kárásztelek) megyékből is, de adminisztratív okok miatt Érmihályfalva és Szalacs versenyzői csak a reményfutamban indulhattak anélkül, hogy kvalifikálhatták volna magukat. Szerencsére komoly baleset nem történt, az említetten kívül csupán az okozott némi kellemetlenséget, hogy a pálya mentén nem volt árnyék, illetve a földet leszámítva máshova nem lehetett leülni, ezekre az aspektusokra a szervezőknek jobban oda kell figyelniük.

„Óvatosan, ne törjön ki a külső csizma!”, „Csak a pályát mutassuk meg a lónak, nem most kell nyerni!”- ilyen, és ehhez hasonló mondatok hallatszottak a délelőtti órákban a pálya irányából, a három előselejtező közül pedig az első az előzetes programtól eltérően némi csúszással délben 12 órakor rajtolt a bihardiószegi gróf Széchenyi István Huszárezred néhány tagjának zászlós felvezetésével. Amúgy mindhárom előfutamnak megvolt a maga sajátossága. Az elsőben négyen vetélkedtek egymással, de tulajdonképpen csak Bihar (Zatykó Mátyás lovagolt Grande hátán) és Hegyközcsatár (Szabó Gyula ült Rigó nyergében) vívott nagy csatát, Kárásztelek és Tűre lovasai jócskán lemaradva poroszkáltak mögöttük, végül Bihar község képviselője lépte át elsőként a célvonalat. A második előfutam szinte olyan volt, mint egy lassított felvétel: talán a nagy meleg hatására is, a lovak nemigen akartak vágtázni, ugyancsak noszogatni kellett őket, hogy legalább sétálva vagy ügetve megtegyék az 1100 méteres a távot. Innen Köröskisjenő (Ponta Gábriel ült Lord hátán) ment tovább. A harmadik előfutam amiatt volt érdekes, hogy Érkörtvélyes versenyzője leesett a lováról (szerencsére nem esett komoly baja), így a talpon maradt Szalárd és Nagyszalonta párharcán végül előbbi diadalmaskodott, vagyis Zatykó Jácint és Vestal készülhetett az esti fináléra.

Ketten a döntőben

A kétórás ebédszünet után két csíkos tartott bemutatót, majd hagyományőrző és modern tánc csoportok szórakoztatták a közönséget. Fellépett a hegyközcsatári Angels mazsorettcsoport, a borsi Galagonya néptánccsoport moldvai, felcsíki, dél-dunántúli és szatmári, a micskei Görböc néptáncegyüttes kalotaszegi és marosszéki, a mezőtelegdi Pacsirták néptánccsoport pedig szilágysági, kalotaszegi, keménytelki és küküllőmenti táncokkal. Látványos volt a szalacsi ESZISZ mazsorett csoportjának produkciója is, akárcsak a BIKISZ modern- és néptánc előadása, illetve divatbemutatója. A műsort emellett tombolasorsolások színesítették, és fellépett a helyi lovasiskola két diákja, Alexandra és Réka is.

Kora este 18 óra körül kiderült, hogy a döntőben nem három, csupán két lovas lesz ott, ugyanis a köröskisjenői ló megsérült. Annál érdekesebb és különlegesebb volt viszont így a finálé, hiszen két testvér, Zatykó Jácint és Mátyás küzdhetett meg egymással. Többnyire fej-fej mellett haladtak, a befutónál a zászlót a végig vezető Zatykó Jácintnak intették le először.

„Örülünk annak, hogy egy ilyen vágtán megmérettethettünk, és persze annak is, hogy nyertünk. Az összefogásban erő van, a hagyományápolás pedig összekovácsolja az embereket, és ez látszik is, hiszen a Zatykó-testvérek egy huszárbandériumnak a tagjai. A gyakorlat, a kitartás a lovak szeretete meghozta gyümölcsét, és ha a Jóisten is megsegít bennünket, jövőre is szeretnénk itt lenni”- nyilatkozta az Erdély Online-nak Nagy Miklós szalárdi polgármester. A győztes Zatykó Jácint azt mondta honlapunknak: náluk a verseny mindig „stresszel működik”, mely megadja a kellő adrenalint. Mindketten nagyon örültek annak, hogy egy ilyen történelmi eseményen jelen lehettek, sőt, kvalifikálták magukat a Nemzeti Vágtára. Megjegyezte: a Nemzeti Vágtára komolyabban rá kell majd gyúrjon, de már megvan az edzésterve.

A Nemzeti Vágtát szeptember 20-21-én fogják megrendezni a budapesti Hősök terén, a Partiumból Bihar, Szalárd és Köröskisjenő lesz jelen, utóbbi település annak jogán, hogy az előfutamnak házigazdaként helyszínt biztosított.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!