ERDON Helyi hírek

2014.06.11. 14:19

Szent László király himnusza fog szólni a nagyváradi városháza tornyából

<p style="text-align: left;">A Szent László Napok keretében fog felcsendülni a nagyváradi városháza tornyából Szent László király himnusza a Csökmői Fúvószenekar előadásában. A Lovagkirály szentté avatása idején, 1192 után Váradon íródott himnusz középkori zenetörténetünk egyik legfontosabb alkotása.

A Szent László Napok keretében fog felcsendülni a nagyváradi városháza tornyából Szent László király himnusza a Csökmői Fúvószenekar

előadásában. A Lovagkirály szentté avatása idején, 1192 után Váradon íródott himnusz középkori zenetörténetünk egyik legfontosabb alkotása.

Az úgynevezett toronyzene egy 17. században divatos német műfaj, illetve rézfúvókra írt többszólamú zene, melyet annak idején a napszakok jelzésére a városháza tornyában vagy templomtoronyban adtak elő. A Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar jóvoltából már a tavaly megtapasztalhattuk ezt a különleges zenei élményt, amikor is a nagyvárad-újvárosi református templom magasából szólt a fúvós muzsika.

A hagyományt folytatva, a második alkalommal megrendezésre kerülő Szent László Napok második napján, június 27-én, pénteken újra találkozhatunk a zenekarral. Játékukat a 15:30-kor kezdik a Körös áruház előtt, majd a Holnaposok szoborcsoportnál folytatják 16:30-kor. 17 óra 15 perckor érnek a Városházához, amelynek tornyából a zenekar néhány tagja fúvós hangszerekre átkomponált, Szent Lászlóhoz írt régi dalokat szólaltat majd meg. Felcsendül többek között a Lovagkirály szentté avatása idején, 1192 után Váradon íródott himnusz, mely középkori zenetörténetünk egyik legfontosabb alkotása. Mind a helyszín, mind az előadott mű szimbolikus jelentőséggel bír, ezért hívjuk és várjuk a nagyváradiakat, hogy legyenek részeseik ennek a példátlan eseménynek.

A rendhagyó toronyzene után a Csökmői Fúvószenekar 17 óra 30 perckor indul a Szent László Napok fő helyszínére, a Rhédey-kertbe, ahol újabb Szent László-dalokkal és klasszikus zenei darabokkal kedveskednek az érdeklődőknek.

A Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar 18 éve alakult. Az akkor még 16 tagot számláló zenekar azóta, több mint negyvenfősre bővült. Számos alkalommal léptek fel Csökmőn és a környékbeli településeken, de külföldön is többször jártak már. A Döge Csaba, karnagy, által vezetett zenekar számos különdíjjal és oklevéllel büszkélkedhet, 2004 és 2007-ben pedig, a Magyar Fúvószenekari és Majorette Szövetség, koncert és show műfajban kiemelt arany minősítésben részesítette őket.

A Szent László Napok sajtószolgálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!