ERDON Helyi hírek

2014.06.29. 14:42

Magyar állami kitüntetést kapott Ujvárossy László

Budapest és több erdélyi város után Nagyváradon is megtekinthető immár a PKE Képzőművészeti Tanszékének Alkalmazott víziók című jubileumi kiállítása a Sonnenfeld-palotában.

Budapest és több erdélyi város után Nagyváradon is megtekinthető immár a PKE Képzőművészeti Tanszékének Alkalmazott víziók című jubileumi kiállítása a Sonnenfeld-palotában.

A Szent László Napok keretében megszervezett június 26-i tárlatmegnyitó több szempontból is fontos volt: a kiállítás bemutatja a helyieknek és a világnak a Nagyváradon immár tizedik éve folyó magyar nyelvű képzőművészeti oktatás eredményét, továbbá ezen az alkalmon vehette át dr. Ujvárossy László képzőművész, a PKE professzora a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést Magdó Jánostól, Magyarország kolozsvári főkonzuljától. A kétszeresen is ünnepi alkalmon dr. Horváth Gizella, a PKE rektorhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket, a Képzőművészeti Tanszéknek további sikeres munkát kívánva. Zatykó Gyula, a Szent László Napok szervezőjeként örömét fejezte ki, hogy a kiállítás is része lehet a programsorozatnak.

Méltatás

A kitüntetés átadása előtt Magdó János főkonzul elmondta, hogy a kitüntetést már márciusban odaítélték ugyan Ujvárossy Lászlónak, de igyekeznek minden díjazottnak a saját városában átadni az állami kitüntetést, így ebben az esetben a jubileumi kiállításmegnyitó bizonyult a legmegfelelőbb alkalomnak. A főkonzul dicsérő szavakkal illette Ujvárossy meghatározó pedagógusi pályáját, valamint az erdélyi kortárs művészeti életben betöltött jelentős szerepét. A művész munkásságát Jakobovits Márta képzőművész méltatta: „Ujvárossy László a kortárs képzőművészet meghatározó személyisége”, számos díj tulajdonosa, számtalan művészeti tevékenységben részt vevő személyiség, akit Jovián György Munkácsy-díjas festőművész sokoldalú munkásságáért méltán nevezett „reneszánsz embernek”. Jakobovits Márta végezetül elmondta, hogy Ujvárossy László „sokoldalú, nemzetközi színtereken megnyilvánuló művészeti aktivitása Várad kulturális életét gazdagítja, és ez ünnepi alkalommal Magyarország köztársasági elnökének kitüntetésében részesül”.

A díj mindenkié

Ujvárossy László a kitüntetést az összetartozás szimbólumának nevezte, egy jelnek, amely azt mutatja, hogy a magyar állam odafigyel a határon túli magyarokra. „A díj nemcsak az én munkámat méltatja, mindenkinek szól, hiszen a tanszék létrehozásán nem egy ember fáradozott, hanem egy egész csapat. A PKE-t is illeti ez a díj, mert befogadták a tanszéket, az itteni és magyarországi tanárokat, akik fáradhatatlanul tanítanak, és persze a tehetséges diákok nélkül nem működhetne immár tíz éve a tanszék” – tette hozzá végezetül Ujvárossy.

A kitüntetés átadását követően Jakobovits Márta az Alkalmazott víziók című jubileumi kiállítást is bemutatta, beszélt a PKE-n tíz éve folyó magyar nyelvű képzőművészeti oktatásról, felidézve az első szárnypróbálgatásokat, az építő munkát, majd szólt a tárlaton bemutatott igen gazdag anyagról, amelyek között grafikák, digitális nyomatok, plakátok, installációk és videóprojekciók is megtalálhatók.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!