ERDON Helyi hírek

2014.05.12. 12:04

Viva Vox értékei

A Kolozsvári Nemzeti Operaházban megtartották a IV. Diák Operafesztivál nyitógáláját, melynek tiszteletbeli elnöke Ionel Pantea basszbariton.

A Kolozsvári Nemzeti Operaházban megtartották a IV. Diák Operafesztivál nyitógáláját, melynek tiszteletbeli elnöke Ionel Pantea basszbariton.

Nyitógála

Dr. Fuchs Ferenc, a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia professzora, a fesztivál főigazgatója a nyitógála felvezetése alkalmával elmondta, a bukaresti, kolozsvári, jászvásári, temesvári, debreceni és a szegedi Zeneművészeti Egyetemek együttműködése révén valósult meg. Az idei fesztivál új távlatokat nyitott, bekapcsolódott a Salzburgi Mozarteum Egyetem valamint a Jeruzsálemi Egyetem is. Diák Operafesztivál ilyen formában a világon egyedüli, amely az eltelt évek alatt nemzetközi hírnévre tett szert. Ennek következtében, a nemzetközi zenei világ személyiségei is részt vesznek, mint a Londoni Coven Garden Operaház casting- igazgatója, Peter Mario Katona.

A fesztivál a „Gheorghe Dima” Zenekadémia kezdeményezésére alakult ki. A rendezvény a Kolozsvári Állami Román Opera, a Kolozsvári Magyar Opera valamint a Filharmónia Kulturális Egyesület partnerségéből valósult meg. Fontossága abban is érezhető, hogy lehetőséget teremt a fiatal művészek bemutatkozására, a kapcsolat- teremtésére, ugyanakkor a különböző zenei jellegű rendezvényeken szakmai kérdésekről tudnak vitatkozni, gondolatokat cserélni.

Peter Mario Katona a Covent Garden Operaház casting- igazgatója egyébként kolozsvári gyökerekkel büszkélkedhet. Nagyon elismerően nyilatkozott a szervezésről, majd felsorolta azoknak az operaénekeseknek a neveit, akik Londonban vagy az Egyesült Királyság más városaiban felléptek.

Gabriel Banciu, a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia Szenátusának elnöke szerint a zene az értékekre, és a látványosságra épül. A fiatal művészek ilyen alkalmakkor próbálhatják ki mindazon lehetőségeket, melyek felajánlanak nekik. Egyesek azt állítják, a diákfesztiválok szervezése kaland. Ez szép kaland. A „Gh. Dima” Zeneakadémia tanárai által felkészített előadóművészek kiváló teljesítménnyel bizonyították, mennyire magas szintű képzés valósul meg falai között.

A nyitógálán a módosult program szerint három nemzetközi hírnevű operaénekes lépett fel: Kele Brigitta szoprán, Marius Vlad Budoiu tenor és George Petean bariton. Repertoárjuk messze eleget tett minden nemzetközi elvárásnak. Áriákat, duetteket, tercetteket adtak elő. A zenekar, melyet Gheorghe Victor Dumănescu vezényelt kifogástalanul működött, az operairodalom legszebb dalai csendültek fel. Nem akármilyen tálalásban. Bizonyítván azt a tételt, hogy Kolozsvár ki tudja termelni mindazon zenei értékeket, melyek a szórakoztató iparnak kellenek. Tökéletesen tudták felejteni a meghirdetett Ramon Vargas hiányát, aki betegség miatt 24 órával a fesztivál megnyitója előtt lemondta fellépését. Kimentő levelében egy későbbi fellépése lehetőségét ígérte be. A szervezők írásos kéréssel fordultak Marius Vlad Budoiu, a Kolozsvári Nemzeti Opera igazgatójához, nemzetközi hírű tenorhoz, hogy vállalja el a IV. Viva Vox fesztiválon való fellépést. Végül is elfogadta a felkérést. Bebizonyosodott, a nemzetközi hírnevű hazai előadóművészeink olyan értékeket képviselnek, akiket becsülni kell.

A közönség élvezettel hallgathatta az operairodalom pergő gyöngyszemeit. Sőt még a kijavítható szervezési hibákat is türelmesen elnézte. A szervezők ellenben megtanulhatják a gördülékenyebb lebonyolítási technikát is.

A Kolozsvári Nemzeti Operaház igazgatója, Marius Vlad Budoiu példásan bizonyította, hogyan kell egy előadást kellő tudással és hozzáállással megoldani. Siker sem maradt el, mert fellépésük ilyen formában premiernek hatott, emelvén a fesztivál értékét. Erősítvén a Viva Vox nemzetközi értékét.

Beszélgetés Kele Brigittával

A Fesztivál nyitógálája után, Kele Brigittával elbeszélgetve megtudtam, mekkora felelősség „itthon énekelni”, mert nagyok az elvárások. Az előadó is ember. Néha nagyon jó. Ez nagyon nagy öröm a hallgatónak és az előadónak is. A felcsattanó taps ellenben minden kétséget kizárhat. Hajdani tanárnője megjelenése jelezte, a tanár minden növendéke sikerének tud igazán örülni, el addig, míg szavakat sem talál.

Mivel másnap Franciaországba Avignonba utazik, de Selmeczi György- Bizánc című operájának a kolozsvári nyilvános főpróbáján a közönség is láthatja ismét. A bemutatót nem ő fogja énekelni.

 

Debreceni Egyetem hallgatóinak bemutatkozása

 

A Kolozsvári Magyar Operában bemutatták a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara és a Csokonai Színház közös produkciójában W. A. Mozart Don Giovanni című operáját, amely bizonyította mennyire fejlett zenei kultúra, létezik Magyarországon, köszönhető Bartók Béla valamint Kodály Zoltán tudatos, kitartó, áldozatos munkásságának, valamint az őket követő zenetanároknak, népzenei kutatóknak, zeneszerzőknek.

Esetünkben, számunkra rendkívül értékes volt hallani, mily jól szól a fiatalokból álló zenekar, karmester Kováts

Zoltán, a Debreceni Egyetem tanára. Rendező- Mispál Attila. Művészi vezető: prof. Mohos Nagy Éva. Zenei felkészítő: Anducska Katalin. Közreműködik Miske László Jászai-díjas színművész.

Az előadás után Kováts Zoltán elmondta, három Mozart operát vezényelt, a Cosi fan tutte, Szöktetés a szerájból, A varázsfuvola című operákat. A Kolozsváron játszott Mozart opera tulajdonképpen bemutató, mert ilyen formában csak ez alkalommal mutatták be. Egyedisége abban áll, hogy írattak hozzá egy színvonalas összekötő szöveget. Kihagytak minden olyan részletet, mely a diákoknak az előadását megnehezítette volna, vagy nem volt rá megfelelő hangú diák. Lett belőle egy lerövidített, de a mozarti zene értékeit megtartó, nagyon élvezhető, sajátos előadás, mely előtt hosszú út állhat.

Szereplők: Don Giovanni – Harsányi Tamás. Kormányzó- Donkó Imre. Donna Anna- Jőrös Andrea, Don Ottavio- Biri Gergely, Donna Elvira- Janovicz Zsófia. Leporello- Antóni Norbert. Zerlina- Kovács Csilla. Masetto- Jasznik Ákos. Játékmester: Miske László.

Adottságaiknak megfelelően szerepeltek abban a városban, melyben felépült az első állandó kőszínház magyar nyelvterületen. A produkció bemutatása során 80-an- zenekar, szólisták, műszakiak- vettek részt. A közönség hosszantartó tapssal fogadta az előadást.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!