ERDON Helyi hírek

2014.05.21. 15:17

Különleges művek hangzanak el

Folytatódik a közönség számára kvázi ismeretlen művek bemutatásának a hagyománya a Nagyváradi Filharmóniánál, de két ismert, népszerű mű is elhangzik a csütörtök esti hangversenyen.

Folytatódik a közönség számára kvázi ismeretlen művek bemutatásának a hagyománya a Nagyváradi Filharmóniánál, de két ismert, népszerű mű is elhangzik a csütörtök esti hangversenyen.

Mozart A-dúr klarinétversenye, valamint Brahms III, F-dúr szimfóniája mellett Johannes Bernardus van Bree XIX. századi holland zeneszerző egyik műve is elhangzik, az Allegro négy vonósnégyesre. Mozart klarinétversenye , valamint Brahms szimfóniája két ismert műalkotás, utóbbi ráadásul a Szereti őn Brahmsot című, 1961-ben készült, népszerű film kapcsán igen ismertté vált, viszont van Bree műve szinte teljesen ismeretlen, mondta Foica László, a nagyváradi filharmónia művészeti igazgatója. Egy érdekes alkotásról van szó, a komolyzene kedvelői számára igazi csemegének ígérkezik a vonósnégyesek közötti „párbeszéd”.

„Jó itt lenni”

A csütörtöki hangverseny két vendégművésze Arthur Arnold holland karmester, valamint László József klarinétművész, aki 1985-ig a Nagyváradi Filharmónia munkatársa volt, majd Németországba emigrált, ahol jelenleg is él és dolgozik.

Arthur Arnold, aki harmadjára járt Nagyváradon, elmondta: mindig különlegesnek találta Nagyvárad hangulatát, valamiért úgy érzi, mintha ide hazajönne. „Ez egy olyan hely, ahol jó lenni” - tette hozzá. Az emberek különlegesen barátságosak és nem utolsó sorban a zenekar tagjaival is nagyon jó az együttműködés – elég, ha csak halk utasításokat ad és mindenki megérti. „Valódi élvezet velük dolgozni” - jegyezte meg.

Brahms művével kapcsolatban elmondta: különlegesen szép, kontrasztokból álló alkotás, olyan, mint egy csodás, hegyi út, amelynek a végén az ember élvezi a kilátást. A három mű közül ez legnehezebb és minden valószínűség szerint a legszebb is.

Nehéz megérteni

László József a Mozart klarinétversenyéről elmondta: a klarinétre írt művek csúcsa, melyet egyúttal igen nehéz megérteni és megfelelően előadni. Nem elég megtanulni a komplikált futamokat, a klarinétnek meg kell legyen az a hangzása, amely szükséges, s amelyet csak hosszas gyakorlással lehet elérni. A klarinétművésztől egyúttal azt is megtudtuk: emigrálása óta csak turistaként jött Váradra, húsz év után most először lép fel itt újra. Jó érzés volt találkozni a kollégákkal és kellemes meglepetést okozott számára a zenekar színvonala és felszereltsége. Ezekben a napokban egyébként két másik fellépése is van Váradon.

Mint megtudtuk, jövő kedden 19 órától, a Stradivarius körút keretén belül Alexandru Tomescu hazai hegedűművész és Eduard Kunz oroszországi zongoraművész tart majd kamaraelőadást, főleg Prokofiev műveiből adnak majd elő. Ezt követően, csütörtökön és pénteken pedig 19 órától filmzenei hangverseny lesz a filharmónia Enescu-Bartók termében.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!