ERDON Helyi hírek

2014.05.06. 12:17

Katolikus főpapok Nagyváradon

Május 5-7. között az ország római- és görög katolikus püspökeinek részvételével Váradon zajlik a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tavaszi ülése. Exc. Böcskei László is részt vesz.

Május 5-7. között az ország római- és görög katolikus püspökeinek részvételével Váradon zajlik a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tavaszi ülése. Exc. Böcskei László is részt vesz.

Május 5-7. között az ország római- és görög katolikus püspökeinek részvételével Nagyváradon kerül megszervezésre a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tavaszi ülése. A Kar tagja valamennyi az országban szolgálatot végző római és görög katolikus főpásztor. Romániában hat római katolikus és öt görög katolikus egyházmegye működik, melynek vezetői évente két alkalommal, tavasszal és ősszel találkoznak.

A mostani összejövetel keretében hétfő délután zajlott az első program, amikor a résztvevők közösen elmélkedtek Alexandru Buzalic atya irányításával, majd este a színházban meghallgatták a Tavasz gálája elnevezésű komolyzenei koncertet. Kedden reggel 8 órától szentmisén vettek részt a nagyváradi Szent Miklós görög katolikus katedrálisban, ahol jelen volt Francisco Javier Lozano apostoli nuncius, Lucian Mureşan bíboros, Ioan Robu, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Exc. Böcskei László váradi római katolikus megyés püspök is.

Bátorító szavak

Rövid szentbeszédében Ioan Robu érsek főleg a Iuliu Maniu Görög Katolikus Teológiai Líceum jelenlevő diákjaihoz intézte szavait. Arra hívta fel a figyelmüket: az egyház is tulajdonképpen egy nagy család, melynek vezető beosztásban levő tagjai most időt szakítottak maguknak arra, hogy összegyűljenek, s megbeszéljék egymással a problémákat, ahogy a szülők is szokták. Ugyanakkor arra buzdította, bátorította a fiatalokat: soha se feledkezzenek meg arról, hogy Isten óvó tekintettel figyeli őket mindig, s ami az iskolában történik velük, az ők, a családjaik és az egyház javára válik.

A misén közreműködött a tanintézmény diákkórusa, majd a főpapok a romániai egyházmegyék pasztorális és adminisztratív kérdéseiről folytattak tárgyalásokat egy másik helyszínen.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!