ERDON Helyi hírek

2014.05.12. 13:40

Ifjú tudósok az Ireneaus tantárgyversenyen

Tizedik alkalommal szervezték meg a nagyváradi Ady Endre Líceumban az Irenaeus fizika tantárgyversenyt.

Tizedik alkalommal szervezték meg a nagyváradi Ady Endre Líceumban az Irenaeus fizika tantárgyversenyt.

A szombaton az Ady Endre Líceumban lebonyolított versenyre ezúttal kilenc Bihar megyei iskola ötven diákja nevezett be. A hat évfolyam (hatodik - tizenegyedik osztály) diákjainak többsége nagyváradi tanintézményekből érkezett, de két margittai és egy belényesi iskola tanulói is részt vettek a megmérettetésen. Bogdán Károly, az Ady Endre Líceum aligazgatója, a verseny főszervezője a helyszínen lapunknak elmondta, hogy a délelőtt folyamán négy, egyenként fél órán át tartó versenyszám volt, az internetes keresés, az általános műveltségi vetélkedő, a kísérlet, illetve feladatmegoldás, ebéd után pedig a versenyző gyerekek bemutatták az általuk elkészített kísérleteket. Ez utóbbi versenyszám úgy zajlott le, hogy az öttagú zsűri végigjárta az összes asztalt, megnézte, és megadott kritériumok alapján pontozta a kísérleteket. A nap végén az összesítés után hirdettek győztest. Bogdán Károly hangsúlyozta: „csak úgy lehetett benevezni a versenyre, ha a diák minden próbán részt vesz, nagyon sokan éppen ezért nem is jelentkeznek az Irenaeus versenyre, mert nehéz nekik elkészíteni egy kísérletet, vagy fordítva, vannak gyerekek, akik meg szeretnék csinálni a kísérletet, viszont nem igazán jók fizikából. Nekünk viszont az a célunk, hogy mérnököket képezzünk, tehát a diákoknak tudniuk kell elméleti, és kísérleti fizikát is”. A díjkiosztó ünnepség előtt volt három előadás is: Zeno Schlett nyugalmazott fizikatanár interaktív előadása, A National Instrument előadása, valamint Bogdán Károly egyik volt diákjának előadás, aki doktori dolgozatának egy rövidített változatát mutatta be.

Eredményhirdetés

A próbák összesítése nyomán a 10. Irenaeus fizika tantárgyversenyen a következő eredmények születtek: a hatodik osztályosok versenyében Bortoş Horea Ionuţ, a nagyváradi Iosif Vulcan Főgimnázium tanulója végzett az élen, a hetedikes korosztály győztese Rusu Raluca a nagyváradi Gojdu Főgimnázium tanulója lett. A nyolcadik osztályosok közül Berghe Sergiu a váradi Emanuel Baptista Líceum diákja lett az első, a kilencedikesek versenyét az adys Năndrean David nyerte, a tizedik osztályosok közül a Gojdu gimnáziumba járó Iova Rareş bizonyult a legjobbnak, és a tizenegyedikesek versengését a szintén gojdus Zsisku Mihai nyerte.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!