ERDON Helyi hírek

2014.05.12. 10:41

Gyergyószárhegy négy évtizede

A gyergyószárhegyi Barátság Képzőművészeti Alkotótábor anyagából válogatott munkákból nyílt kiállítás május 11-én vasárnap a barokk palotában a XXIII. Festum Varadinum keretében.

A gyergyószárhegyi Barátság Képzőművészeti Alkotótábor anyagából válogatott munkákból nyílt kiállítás május 11-én vasárnap a barokk palotában a XXIII. Festum Varadinum keretében.

Gyergyószárhegy négy évtizede – válogatás a Barátság Képzőművészeti Alkotótábor anyagából címmel nyílt kiállítás a váradi Körösvidéki Múzeumnak helyet adó barokk palotában. A kiállítás, művészeti értéke mellett azért is időszerű és fontos, mert rá kíván mutatni arra a problémára, ami a gyergyószárhegyi Lázár-kastély körül alakult ki, és ami miatt jelenleg szünetel az ott folyó tevékenység, az alkotótábor 40 éve alatt született közel 2000 alkotását pedig száműzték a kastélyból. A kiállítás megnyitóján a jelenlevőket Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Szilágyi Aladár közíró beszélt az alkotótáborról és a szárhegyi konfliktusról: a gyergyószárhegyi művésztelep egy kiállítással egybekötött konferencián mutatkozott be tavaly októberben Dél-Koreában, ezzel pedig bekerültek az izgalmas helyek világkatalógusába is. „Bár a nemzetközi művészeti közélet eddig is számon tartotta, a katalógusba kerülés nem csupán az intézmény rangját ismerte el, hanem a nemzetközi kulturális vérkeringés élvonalába került általa” – részletezte Szilágyi Aladár.

Drámai fordulat

Az elmúlt időszakban drámai fordulat állt be, ugyanis a Lázár kastély örökösei nem tudtak megegyezni a tábor működtetőivel és az intézményt patronáló megyei tanáccsal, felszámolták a művésztelepet, a négy évtized alatt összegyűlt mintegy 2000 alkotást pedig ki kellett menekíteni. „Az ügy még nem zárul le teljesen, az érdekeltek megpróbálják jobb belátásra bírni a tilalomfa állítókat. Önök most ezekből a kitiltott művekből kapnak ízelítőt, félszáz alkotás erejéig, Ujvárossy László válogatásából” – mondta el Szilágyi Aladár, majd a továbbiakban az ötven alkotó közül kiemelt néhány nevet, kezdve az alapítókkal: Gaál András, Márton Árpád, Aurel Ciupe, Balla József, Nagy Pál, Baász Imre, Teodor Moraru, Kiss Elek, Coriolan Hora.

Konfliktus

Ujvárossy László vizuális művész, a kiállítás kurátora elmondta, hogy mikor felkérték a kiállítás megszervezésére, több alternatíva közül a szárhegyi alkotótelep munkáira esett a választása, „hiszen az utóbbi időben a sajtó zajos volt a Gyergyószárhegy fő látványosságának, a Lázár kastélyban levő mintegy 2000 alkotásnak az egyik napról a másikra való kitoloncolásától. Mindegyre tapasztalom, hogy a művészetet sok helyen az emberek semmibe veszik. Pedig ha a művészet hiányzik az életünkből, akkor könnyen lelkileg sivárrá válhatunk” – részletezte Ujvárossy, hozzátéve, hogy Szárhegy azon kevés helyek egyike volt, és remélhetőleg marad is, ahol négy évtizede a Barátság művésztelep, 1996-tól pedig a Kulturális és Művészeti Központ is működött.

Kiállítás

Ujvárossy László elmondta, hogy Szárhegy az itt látható válogatással is bizonyítja, hogy Nagyváradtól Bukarestig vonzotta a jobbnál jobb alkotókat. Csíkszeredától Szöulig, vagy Budapesttől Tokióig számtalan neves alkotó hagyta ott kézjegyét. Sajnálatát fejezte ki, hogy az alkotások közül csak a könnyen szállítható festményeket, grafikákat lehet ezúttal bemutatni, de a többihez sokkal nagyobb helyre lenne szükség. „Reménykedem, hogy a Körösvidéki Múzeum új székhelye a jövőben több helyet biztosíthat a szárhegyi alkotásoknak” – tette hozzá. A kiállításmegnyitón a tárlat megvalósításáért köszönetet mondott a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetője, Ferencz Zoltán.

Költözik a múzeum?

Aurel Chiriac a kiállításon bejelentette, hogy ha semmilyen rejtett gondolat nem kerül felszínre, akkor a Körösvidéki Múzeum jövőre átköltözhet új székhelyére, a volt váradi Hadapródiskolába. A következő időszakban a hátralevő munkálatok elvégzésére licitációt írnak ki, a felújítást ez év végéig befejezhetik, majd következik a költözés, ami néhány hónapot vesz igénybe. „Ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő év április, májusára már az új székhelyen lehet a múzeum” – tette hozzá az igazgató.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!