ERDON Helyi hírek

2014.05.22. 15:09

Egy hely, ahol Isten lakozik

Nagyvárad- Csütörtök délben Böcskei László megyés püspök megáldotta, illetve felavatta a Caritas Catolica által a váradi Spartacus utca 31/A. szám alatt működtetett Szent Erzsébet Idősek Otthonát.

Nagyvárad- Csütörtök délben Böcskei László megyés püspök megáldotta, illetve felavatta a Caritas Catolica által a váradi Spartacus utca 31/A. szám alatt működtetett Szent Erzsébet Idősek Otthonát.

Az illetékes szakhatóság, vagyis az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség 2010-ben nyilvánította finanszírozhatónak a projektet, a Regionális Operatív Program keretében. A befektetés összköltségvetése 3,9 millió lej volt, melyből 2,7 millió lejt az Európai Unió biztosított vissza nem térítendő támogatás formájában, 414 ezer lej az államháztartásból származott, a kedvezményezett Caritas Catolica pedig közel 67 ezer lej értékű önrészt vállalt magára. A tizenkét hónapig tartó munkálatok kivitelezésével a Marcons céget bízták meg, melyek eredményeképpen egy új szociális központ létesült a várad-rogériuszi Spartacus utca 31/A. szám alatt, ahol 34 idős személynek kínálnak lakhatást 10 egyszobás és 22 kétszobás lakrészben, illetve egy szociális étkezdét is működtetnek, valamint házi gondozást is ajánljanak igénybe vehető szolgáltatásként.

A beruházással ugyanakkor 14 új munkahely létesült és bővült a szociális infrastruktúra. Az Európai Unió társfinanszírozásával elkészültek a tervek, területrendezési munkálatokat végeztek és előkészítették a terepet a építkezésnek, valamint fedezték a tájékoztatással, a reklámmal és az auditálással járó kiadásokat, holland, német és osztrák szponzorok segítségével pedig bútorokat és konyhai felszereléseket vásároltak, illetve csatlakoztatták az ingatlant a közmű hálózatra.

Nyílt nap

A létesítményt csütörtök délben áldotta meg Exc. Böcskei László megyés püspök. Beszédében hangsúlyozta: az új központ által egy olyan csoportot szólít meg ismét a római katolikus egyház, mely különösen vágyik a felebaráti odafigyelésre a szeretet hangján. Ugyanakkor pótolva az e téren jelentkező társadalmi hiányt, javít az idősek ellátásán, és tesz valamit a nehéz sorsúakért, mely gesztus tulajdonképpen az egyik funkciója közé tartozik. Úgy fogalmazott a főpásztor: a megáldott idősek otthona „egy hely, ahol Isten lakózik”, hiszen minden emberi alkotásban, megvalósításban egyúttal az Úr akarata is megmutatkozik, lévén hogy azt a küldetést is adta nekünk, hogy mi is járuljunk hozzá az ő teremtő munkájához.

A szentmise után Rajna József Caritas-igazgató ismertette az invesztíció adatait, és mondott köszönetet a támogatóknak. Egyúttal bejelentette: jövő kedden, május 27-én nyílt napot szerveznek, és délelőtt 8-12 óra között ingyenes vércukorszintmérésre nyílik majd lehetőség. Az ünnepség végén érmeket adtak át a támogatóknak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!