ERDON Helyi hírek

2014.05.05. 16:12

A maffia miatt, vagy önmagától rossz az egészségügy

Az államfő szerint maffiahálózat dézsmálja rendszeresen a hazai egészségügyi rendszer pénzforrásait, Cseke Attila szerint a visszaélések egyedi esetek, de abban mindketten egyetértenek, hogy a rendszer sürgős reformra szorul.

Az államfő szerint maffiahálózat dézsmálja rendszeresen a hazai egészségügyi rendszer pénzforrásait, Cseke Attila szerint a visszaélések egyedi esetek, de abban mindketten egyetértenek, hogy a rendszer sürgős reformra szorul.

Traian Basescu államfő szerint az egészségügyben tevékenykedő maffiózó rendszer akadályozta meg azt, hogy 2012 januárjában elfogadják az új egészségügyi törvényt. Az államfő egy vasárnap a Bukarest melletti Buftean rendezett konferencián kifejtette, hogy az égési sérülteket ellátó bukaresti kórházban történt visszaélés nem egyszeri eset, hanem annak újabb jele, hogy az egészségügyi rendszer anyagi forrásait a kórházakban folyamatosan, következetesen elcsalják. Mint mondta, a 2012 januárjában történt utcai tiltakozásokat is az egészségügyben tevékenykedő maffia szította, ezzel is a készülő egészségügyi törvény elfogadását akarta megakadályozni, ami sikerült is neki. Az államfő szavai kapcsán kérdeztük Cseke Attila képviselő véleményét, aki 2009 decembere és 2011 augusztusa között volt az egészségügyi tárca vezetője. A politikus kifejtette: valóban vannak az egészségügyben visszaélési esetek, de ha egy politikus azt állítja, hogy az egészségügyben általánosan elterjedtek a pénzügyi visszaélések, akkor ezt az állítását bizonyítania is kell. Cseke Attila hozzátette, nem helyes az, hogy az egészségügyet politikai célokra, a politikai harcok terén használják fel, márpedig Traian Basescu ezzel a nyilatkozatával éppen ezt teszi.

Basescu rosszul emlékszik

Cseke Attila hangsúlyozta, mivel 2012 januárjában már nem volt egészségügy-miniszter, ezért csak kívülállóként fogalmazza meg véleményét az akkori törvénytervezettel kapcsolatban. Mint, mondta, abban a tervezetben voltak olyan kitételek, amelyekről később maga Traian Basescu államfő is elismerte, hogy elhamarkodottak voltak. Az RMDSZ-es képviselő emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb felzúdulást kiváltó elképzelés az volt, hogy privatizálták volna a sürgősségi alapellátást, vagy legalábbis megnyitották volna azt a magánszektor számára. „Ez volt az indítóok, ami miatt tüntetések voltak az ország több városában, és az emberek kiálltak Raed Arafat egészségügyi államtitkár mellett” – fogalmazott Cseke. A politikus leszögezte: az kétségtelen tény, hogy az egészségügyben radikális reformokra van szükség, és a tavaly, választásmentes évben a kétharmados többséggel rendelkező kormány gyakorlatba is ültethette volna a szükséges reformokat, a kormány viszont elszalasztotta ezt a lehetőséget. Cseke Attila szerint az egészségügyi reform legfontosabb elemei közé tartozik a rendszer informatizálásának a folytatása. „Le kell zárni az egészségügyi kártyák kapcsán kialakult vitát, és az egészségügyi kártyát be kell vezetni az egészségügybe, ez elvitathatatlan tény” - fogalmazott a volt tárcavezető. Cseke ugyanakkor kiemelte, hogy a törvénykezésben is rendet kell tenni, például be kell vezetni az egészségügyi alapcsomagot, de semmiképpen sem abban a formában, ahogy azt a tavaly a liberális vezetésű egészségügy-minisztérium előterjesztette, ugyanakkor át kell alakítani a biztosítási rendszert is, hiszen Cseke Attila szerint az nem egy normális állapot, hogy a minisztérium meghatározza az egészégügy-politikát, de a rendszer pénzforrásairól nem a tárca, hanem egy különálló intézmény, az egészségbiztosító pénztár rendelkezik.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!