ERDON Helyi hírek

2014.04.28. 13:25

Winkler szerint a fő gondok…

Kampányügyekkel elfoglalva két napot töltött Bihar megyében Winkler Gyula EP-képviselő, aki végül tegnap Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóval zárta itteni vizitjét.

Kampányügyekkel elfoglalva két napot töltött Bihar megyében Winkler Gyula EP-képviselő, aki végül tegnap Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóval zárta itteni vizitjét.

Új időszak kezdődik rövidesen az Európai Unió életében, és nemcsak a május 25-i európai parlamenti választások miatt – mondta tegnap Nagyváradon Winkler Gyula EP-képviselő. Mint jelezte, az EU gazdasági közösség is, ilyen téren is új szakasz jön, mert a következő Európai Parlament összeállása után új Európai Bizottság is működik majd novembertől, valamint elindul a 2014–2020-as költségvetési időszak, továbbá az új mezőgazdasági szakpolitikákat is most vezetik be.

Az RMDSZ-es politikus, aki ismét jelölt is, kampánykörúton van, az utóbbi napokat Bihar megyében töltötte. Kérdésünkre elmondta: Margittán tárgyalt RMDSZ-es vezetőkkel és vállalkozókkal, majd egyeztetett a tömörülés Bihar megyei parlamenti képviselőivel, Szabó Ödönnel és Cseke Attilával, valamint Biró Rozália szenátorral, ezen kívül járt kortesúton Monospetriben és több kisebb településen, végül pedig Csűry István református püspökkel tárgyalt. Előzőleg Szatmáron is voltak megbeszélései ottani egyházi vezetőkkel. Néhány héttel ezelőtt egyébként szintén tárgyalt Csűry Istvánnal, akkor egy Krasznán tartott rendezvényen.

Csatlakozás idén

Winkler szerint romániai szempontból a következő időszakban fontos az ország schengeni csatlakozásának előmozdítása, amelyet „nyilvánvaló belpolitikai és kampányokokból elleneznek egyes uniós államok politikusai”. Az igazságügyi reform vagy épp a romák migrációjának ügye, akárcsak a Románia által lehívott túl kevés uniós támogatás mind csak álságos érv a csatlakozás ellen. A politikus úgy véli, idén lehet előrelépés ebben: először a légi útvonalak schengeni csatlakoztatása jön, majd később a közúti és más vonzatú.

Másik fontos uniós témaként említette, hogy mivel Oroszország ismét agresszíven terjeszkedik, és energiaszállításaival zsarol, fel kell gyorsítani a közös EU-s energiapolitika kialakítását. Ez nem új ötlet, már évekkel ezelőtt felvetették, sőt volt ennek kidolgozására egy 2015-ös határidő is. Ez most csúszhat, de ezzel együtt Moszkva lépései miatt várhatóan felgyorsul a kidolgozása. Winkler úgy véli, így már Oroszország egy egységes EU-val kényszerülne tárgyalni, nem pedig 28 külön országgal.

Meglátása szerint egyébként az újabb hidegháború még elkerülhető, „ehhez azonban többek között az kell, hogy az EP-választáson minél kevesebb euroszkeptikus és szélsőséges jusson be az EP-be, mert nélkülük erős az EU, velük viszont szétforgácsolódóbb”. Kitért arra is, hogy szerinte az Uniónak immár a nemzeti kisebbségi ügyeket is fel kell vállalnia, és bár ennek fő kerékkötője az egyik legnagyobb uniós erő, azaz Franciaország, lassú előrelépés mindenképp kell. Állást foglalt még az EU bővítése mellett: szerinte fokozatosan a Balkán összes államát fel kell venni.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!