ERDON Helyi hírek

2014.04.15. 15:50

Újabb megfigyelő berendezések

Hosszútávú együttműködési egyezmény született a Bihar megyei Rendőrség és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal között. Újabb kamerákat, valamint ellenőrző alkalmatosságokat szerelnek fel.

Hosszútávú együttműködési egyezmény született a Bihar megyei Rendőrség és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal között. Újabb kamerákat, valamint ellenőrző alkalmatosságokat szerelnek fel.

Tavaly már aláírtak egy együttműködési egyezményt, de az csak egy évre vonatkozott, a mostani azonban hosszútávú és a Helyi Tanács határozata által is szentesítve van, hangzott el a keddi sajtótájékoztatón, melyet dr. Liviu Popa megyei rendőrfőparancsnok és Ilie Bolojan polgármester tartott.

Támogatás

Ezen belül a városi önkormányzat saját költségvetéséből 110 ezer euróval támogatja a rendőrséget. Ebből az összegből egyrészt az elkövetkezendőkben további hatvan térfigyelő kamerát szerelnek majd fel Nagyváradon, így a kamerák száma 214 lesz, tudtuk meg. Ezzel egyidejűleg a nagyváradi rendőrségi járőrkocsikat olyan készülékekkel látják majd el, melyekkel felvétel készül arról, hogy mi folyik az utcán a járőrözés ideje alatt, továbbá a rendőrök és a lakosok közötti telefonbeszélgetések is megörökíthetők. Szintén ebből a pénzből a járőrkocsik karbantartását és a benzinköltség egy részét is finanszírozzák.

Amint dr. Liviu Popa elmondta, a tizenhét nagyváradi járőrkocsikra felszerelt készülék egyik szerepe az lesz, hogy a rendőrök viselkedését kövesse nyomon. A járőrkocsik egy része a helyi rendőrséghez, egy része pedig a megyei rendőrséghez tartozik, tudtuk meg.

Eredmények

Ilie Bolojan kihangsúlyozta: nagyon jó az együttműködés a rendőrséggel, fontos megvalósításnak tartja az integrált diszpécserszolgálat működésbe helyezését és azt, hogy nincsenek átfedések a helyi, illetve a megyei rendőrség kompetenciái között. A helyi rendőrség a megyei rendőrség felügyelete alá tartozik és a zavaró, de kevésbé súlyos problémákkal foglalkozik – mint például azzal, ha valaki nem tisztította meg a tulajdonába tartozó területet. „Minthogy kicseréljük a tönkretett szemeteskosarakat, vagy további ötven helyi rendőrt alkalmazzunk, ami lényegesen növelné a költségeinket, inkább ezekkel a felszerelésekkel igyekszünk növelni a lakosok biztonságát” - fejtette ki a polgármester.

Mind a polgármester, mind a rendőrfőparancsnok kihangsúlyozta: Bihar megye nem tartozik a problémás megyék közé, a bűnözés itt nem öltött nyugtalanító méreteket és leginkább kevésbé súlyos tettekben nyilvánul meg. Az együttműködés az önkormányzat és a rendőrség között modellértékű lehet más megyeszékhelyek számára. A gazdasági krízis rendszerint kihat a bűnözés mértékére és súlyosságára, Bihar megyében azonban sikerült szinten tartani mindkét szempontból. Nálunk még mindig a szemeteskukák tönkretétele és a biciklilopás a leggyakoribb bűncselekmény.

Tervek

Mindehhez a már eddig működésbe helyezett térfigyelő kamerák is hozzájárultak, érezhető a hatásuk és sok esetben a felvételeket bizonyítékként is fel tudták használni. A rendőrség tervei közé tartozik egy olyan számítógépes program vásárlása és működésbe helyezése, mellyel figyelemmel követhetik a közutakon közlekedő gépkocsikat és könnyen azonosíthatják a rendszámaikat is. Liviu Popa azt is elmondta: hamarosan egy olyan projektet kezdenek el, amely a rendőrök és a lakosok közötti párbeszéd elősegítésére irányul.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!