ERDON Helyi hírek

2014.04.01. 13:22

Új helyen a Partiumi Módszertani Oktatási Központ

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége március 28-án, pénteken avatta fel a Partiumi Módszertani és Oktatási Központjának új székhelyét, mely a PKE Zárda utcai épületében kapott helyet.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége március 28-án, pénteken avatta fel a Partiumi Módszertani és Oktatási Központjának új székhelyét, mely a PKE Zárda utcai épületében kapott helyet.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) Bihar, Arad és Szatmár megyei vezetőségének, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) képviselőinek, pedagógusok és meghívottak jelenlétében avatták fel a szövetség Partiumi Módszertani és Oktatási Központjának (PMOK) új székhelyét, mely a PKE Zárda (Mihai Viteazul) utcai épületében kapott helyet. Az avató ünnepség első mozzanataként Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke köszöntötte a jelenlevőket, bemutatva az új irodát, ahol az oktatási központ a továbbiakban folytatni fogja tevékenységét, valamint az egyetem könyvtárában elhelyezett 2500 könyvet és 1500 folyóiratot tartalmazó állományt. Az avató ünnepségen Burus Siklódi Botond ismertette a PKE és az RMPSZ között két éve kötött együttműködést, amelynek keretében ötlött fel a gondolat, hogy a partiumi és bánsági területeket ellátó módszertani központ egy előnyösebb, elérhetőbb helyen működjön. A régi székhely a továbbiakban a pedagógusszövetség Bihar megyei szervezetének ad majd helyet. A gondolat két év múlva válhat most valósággá, hiszen az egyetem a Zárda utcai épületében ajánlott fel egy irodaként használható termet, valamint azt, hogy a központ állományát a könyvtárban helyezzük el – hangzott el. Burus Siklódi Botond végül megköszönte Nagy F. István korábbi központvezető eddigi tevékenységét, és azt a hozzáértő munkát, amellyel összegyűjtötte és rendszerezte a központ könyvállományát.

Együttműködési egyezmény

Horváth Gizella, a PKE rektorhelyettese kiemelte, hogy az egyetem egyik fontos területe az óvó- és tanítóképzés, a tanárképzés és a tanári továbbképzés, ezért lényeges az RMPSZ-szel való együttműködés, hiszen a szövetségen keresztül könnyebben felvehető a kapcsolat az általános- és középiskolákban dolgozó pedagógusokkal. Magyari Sára, a PKE Tanárképző Intézetének igazgatója az PKE és az RMPSZ megállapodásával kapcsolatban elmondta, hogy az együttműködés jó helyen és jó időben jött létre. „Az erdélyi tömbmagyarságban, de még inkább a bánsági szórvány magyarságban dolgozó kollégáknak nagy szükségük van arra, hogy mi itt együtt dogozzunk, ne csak a tanár továbbképzésben, hanem akár a pedagógus képzésben is” – tette hozzá Magyari Sára. A beszédeket követően Horváth Gizella és Burus Siklódi Botond aláírták az iroda és a könyvtár használatáról szóló megállapodási szerződést.

A jövőt a múltra építeni

Demeter Emőke, a PMOK jelenlegi vezetője, megköszönve a bizalmat elmondta, hogy „újítani csak úgy lehet, ha a hagyományokra, a múltra építünk, hiszen csak a múltra lehet a jövőt építeni. A központ a továbbiakban is hatékony segítséget nyújt a kollégák oktatási folyamatában, főbb feladatunk közé tartozik az együttműködés, a dokumentálás, az információnyújtás, a szakmai fórumok működtetése, a továbbképzések szervezése, valamint a pedagógusok részéről jövő ötletek figyelembe vétele, értékelése” – sorolta végezetül Demeter Emőke a PMOK jövőbeni tevékenységét. A sajtótájékoztatóval egybekötött avató ünnepségen Burus Siklódi Botond ismertette az RMPSZ elmúlt évi tevékenységét és programjait (évközi továbbképzések, magyarországi továbbképzések, Bolyai Nyári Akadémia, Kárpát-medencei nyári egyetemek, akadémiák, tematikus programok, moldovai csángó oktatási program, Szülőföldön magyarul program) és a jövőbeni terveket is.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!