ERDON Helyi hírek

2014.04.23. 18:50

Országos programok finanszírozása

Bihar megye - Az országos egészségügyi programok menetéről Ionuţ Gheorghe, az egészségbiztosítási pénztár igazgatója, valamint Daniela Rahotă, a DSP megyei igazgatója számolt be a prefektusi kollégium ülésén.

Bihar megye - Az országos egészségügyi programok menetéről Ionuţ Gheorghe, az egészségbiztosítási pénztár igazgatója, valamint Daniela Rahotă, a DSP megyei igazgatója számolt be a prefektusi kollégium ülésén.

Tizenhárom, gyógyításra irányuló országos egészségügyi programot finanszíroz a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár, tudatta Ionuţ Gheorghe. A nyilvántartott onkológiai betegek száma 2451, s tavaly több mint 31 millió lej értékű támogatást kaptak a szükséges gyógyszerekre, holott az előirányzott érték 23,7 millió lej volt.

Drága kezelések

Kevéssel több mint 23 ezer a cukorbetegek száma Bihar megyében, s az ő kezelésük 40,3 millió lejbe került tavaly, ez az előirányzott összegnél mintegy tízmillió lejjel több. Csaknem száz azoknak a Bihar megyei személyeknek a száma, akik szervátültetésen estek át. Az ő utókezelésükre tavaly 2,1 millió lejt fizetett a pénztár. Huszonkét személy részesült vérzékenység elleni kezelésben, tavaly ez meghaladta a 733 ezer lejt. 23.750 lej értékben finanszírozta a pénztár az országos programon belül a csontritkulásban szenvedők kezelését, a különféle beültetett protézisokért pedig több mint másfél millió lejt fizetett ki a Bihar megyei intézmény. A Bihar megyében elvégzett értágítások ellenértéke mintegy kétszáz ezer lej volt, mintegy kétszer kevesebb, mint amennyit előirányoztak a tavalyi évre.

Mindent összevetve tavaly 66.408.770 lejt kapott az országos költségvetésből a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) az országos egészségügyi programok lebonyolítására. Ebből 58.156.240 lejt gyógyszerekre, 5.881.030 lejt egészségügyi kellékekre és eszközökre, 1.390.500 lejt a PET CT vizsgálatra, 21 ezer lejt a glikozilált hemoglobin vizsgálatra, 960 ezer lejt pedig onkológiai betegségek megelőzésére.

Várakozás

Az idei év első négy hónapjára 22,7 millió lejt kapott a CAS az országos egészségügyi programok támogatására, ebből több mint 20 millió lejből a betegek kezeléséhez szükséges gyógyszereket biztosították.

Claudiu Pop prefektus kérdésére, hogy mi jelenti jelenleg a legnagyobb gondot, az igazgató elmondta: sokan várakoznak PET-CT vizsgálatra, de valószínű, hogy jobb lesz a helyzet, miután az ország egyéb területein létesült más PET-CT központok is fogadni fogják a Bihar megyei betegeket. Ez indokolt lenne, fűzte hozzá, mivel Biharban magas az onkológiai megbetegedések száma.

Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója a megelőző jellegű országos egészségügyi programokról számolt be. Elhangzott: tavaly több mint 25 ezer gyereket oltottak be a kötelező oltási programokon belül, s további 7435, kérésre végzett oltást is finanszíroztak – ez utóbbiak influenza elleni, illetve antitetanusz oltások voltak. A teljes összeg 203 ezer lej.

6902 szifiliszt kimutató vérvizsgálatot végeztek, s 22 esetben mutatták ki a fertőzést. 1813 HIV-tesztet végeztek el, s 31 fertőzött személy kezelését biztosították.

Ígéretek

Tavaly 727 ezer lejt kaptak a szervátültetési programra, pontosabban az agyhalál állapotának diagnosztizálására, illetve arra, hogy a szervkivételig megfelelő állapotban tartsák az agyhalál állapotában lévő személyeket. Az idén erre csak 195 ezer lejt kaptak, de ígéretet kaptak arra, hogy további összegek is rendelkezésükre állnak majd erre, mondta a DSP igazgatója.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!