ERDON Helyi hírek

2014.04.01. 13:49

Milyen az itteni szavazó?

Fogalma sincs arról, milyen ideológiát támogat, de Orbánban hisz, és általában idősebb hölgy. Például ilyen a Bihar megyei fideszes profilja. Többet is mutattak kedden az APD-nél Váradon.

Fogalma sincs arról, milyen ideológiát támogat, de Orbánban hisz, és általában idősebb hölgy. Például ilyen a Bihar megyei fideszes profilja. Többet is mutattak kedden az APD-nél Váradon.

Vesztese a rendszerváltásnak az, aki a Jobbikot támogatja jelenleg, hálás a magyar állampolgárságáért az, aki Fidesszel tart, jól lemaradt, aki a KDNP-vel rokonszenvezik – de van egy olyan réteg itt, nálunk is, amelyik politikailag el nem kötelezett, és annak ellenére nem voksol a magyarországi választáson, hogy érzelmi és jelképes okokból felvette a magyar állampolgárságot is. Ez csak néhány következtetés abból a kutatásból, amelyet Bihar megyében és a Partium egyéb részein végzett a Pro Democratia Szövetség (APD). A felmérést a szóban forgó romániai civil szervezet váradi vezetője, Adrian Simon ötlete alapján készítették el, az eredményeket maga a kezdeményező mutatta be kedden az APD nagyváradi székhelyén.

A profiljaink

A felmérés március 23–31. között készült, 313 személy bevonásával, a Körösök vidékén lévő településeket, főleg Bihar megyében. Kiderül belőle, hogy a magyarországi választási kampányt a legtöbb itteni lakos (28%) néha követte csak, bár szoros eredményt (27%) produkáltak azok, akik válaszolták, hogy gyakran kísérték figyelemmel azt.

Érdekesebb viszont az a jelenség, amit annak a kérdésnek a vizsgálatakor ismertetett az APD-vezető, amely kérdés arra vonatkozott, hogy az itteni szavazók milyen politikai értékrendszerhez tartozónak vallják magukat. Túlnyomó, 41%-os többségük ugyanis egyáltalán nem tudja, hogy milyen értékrendszerrel rokonszenvez. „Ők azt hangoztatták, hogy Orbánnal vannak, de hogy milyen doktrínát szeretnek, azt nem tudják” – mondta a kiértékelő. Ugyanezen 41 százalékhoz sorolták egyébként azokat, akik nem akartak választ adni, vagy teljesen függetlennek mondták magukat. Ugyanakkor a felmérés szerint további 28% keresztény-demokratának mondja magát, 17% liberálisnak, 7% nacionalistának, és 4% szocialistának.

Külön profilokat készített az egyes választói típusokról és pártokról az APD. Eszerint a Fidesz úgynevezett catch-all party, ami azt jelenti, hogy az égvilágon minden réteget megpróbál megszólítani, hogy szavazókat nyerjen mindenhonnan. A partiumi Fidesz-szimpatizánsok többsége 45 év fölötti nő, akinek legalább egy rokona van az anyaországban, párttámogatásának oka pedig főleg az, hogy hálás a magyar állampolgárságért. A Jobbik támogatói két csoportra oszthatók: általában 30 év alatti, városban élő férfiak, valamint 45–60 év közötti, kisvárosban élő férfiak, akik a rendszerváltás vesztesei, sok tervük nem valósult meg, politikailag pedig inkább baloldalról álltak át a jobboldalra. A KDNP támogatója a kutatás szerint a Partiumban általában 60 év fölötti vidéki férfi, aki megrekedt a 90-es és 2000-es évek politikai valóságában, azóta nem követi a fejleményeket. Egyébként az ő többségük nem is kért magyar állampolgárságot, így nem is voksol az anyaországi választáson. A JESZ, vagyis a volt NDF itteni támogatói többségükben 45 év fölötti vidéki férfiak, valamint 60 év fölötti vidéki nők, akik semmiben nem kiemelkedőek, viszont rendszeretők, templombajárók stb.

Hova megy a voks?

Kiemelt információként elhangzott, hogy a kutatás kimutatta: a Partiumban is van egy olyan külön réteg, amelyre az jellemző, hogy a hozzá tartozók elvi, érzelmi alapon kérték ugyan a magyar állampolgárságot, pusztán annak jelképes volta miatt, de nem akarnak semmilyen kedvezményt ezzel, valamint politikailag függetlenek, és nem akarnak részt venni a magyarországi voksoláson, mert nem akarnak beleszólni abba.

Az APD képviselője szerint az átlagolt nagy végkövetkeztetés az, hogy a Bihar megyei magyar választó többnyire jobboldali, főleg a magyarországi, és nem a romániai pártokat követi, ugyanakkor nem szükségszerű, hogy magyar pártokkal kapcsolatos rokonszenvét voksával is kifejezi.

Külön kitért e kutatás arra, hogy azok, akik mégis szavaznak, mely pártlistára voksolnak innen. A nagyrészt Bihar megyét lefedő felmérés eredményei ezek: Fidesz-KDNP – 66%, Jobbik – 14%, JESZ/NDF – 13%, FKGP – 4%, MSZP-PM-DK – 2%, LMP – 1.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!