ERDON Helyi hírek

2014.04.28. 12:46

Megkezdték a kutyák elaltatását

Közlemény érkezett vasárnap a Bihari Napló szerkesztőségébe, amelyben az állatvédők arra hívják fel a figyelmet: megkezdődött a nagyváradi kutyamenhelyen tartott állatok elaltatása.

Közlemény érkezett vasárnap a Bihari Napló szerkesztőségébe, amelyben az állatvédők arra hívják fel a figyelmet: megkezdődött a nagyváradi kutyamenhelyen tartott állatok elaltatása.

Április 26-án reggel a Happy Dogs and Other Animals Egyesület elnöke további állatbarátokkal, közöttük Pamfli Mirela, Cioara Gabriela és Pop Ecaterina társaságában felkereste a Coriolan Hora utcai kutyamenhelyet, ahol meglepődve tapasztalták, hogy az állatok száma megfeleződött. Az üresen álló ólakról Ardelean Călin adminisztrátortól kértek magyarázatot. Utóbbi nagy nyugalommal tudatta, hogy megkezdődött az állatok elaltatása, ami folytatódni is fog minden olyan kutyára vonatkozóan, melynek van füljegye. Mindez az állatok tömeges kivégzését jelenti, állapítják meg az állatbarátok, akik emlékeztetnek: a helyi sajtóban a nagyváradi Polgármesteri Hivatal illetékesei azt nyilatkozták, hogy csak azután kerülhet sor a kutyák elaltatására, ha azok száma túllépi a menhely 150-es férőhelyszámát. Az állatvédők adatai szerint a nyilatkozók 137 kutyáról számoltak be, ám egy nappal korábban már megtörténtek az első eutanáziás beavatkozások. Közben a közzétett adatok szerint folyamatos az állatok örökbefogadása: januárban 52, februárban 33, márciusban 39 négylábú talált új gazdát.

Petíció

Folyó év március 31-én a nevezett egyesület az állatmenhellyel kapcsolatos helyzet tisztázása érdekében több kérdést tartalmazó petíciót nyújtott be a városi illetékesekhez, melyre eddig nem kaptak választ. Kérték egyebek mellett, hogy egy képviselőjük lehessen jelen, amikor egy-egy állatot gyógyíthatatlan betegségben szenvedőnek nyilvánítanak, amikor ezeket az állatorvos elaltatja, illetve kiállítja az ilyenkor szükséges jegyzőkönyvet. Az illetékesek részéről nyilvános ígéret hangzott el arról, hogy nem élnek az eutanázia lehetőségével, mivel az állatmenhely nem érte el befogadóképessége határát. Az egyesület kérte azt is, hogy az illetékesek írásban nyilatkozzanak a menhely pontos kapacitásáról, mert ezt eddig nem tették meg, azt azonban tudni, hogy az SOS Dogs működése idején mintegy 400 állatot fogadtak be. Az állatvédők felteszik a kérdést: miért olyan fontos az állatok gyors elpusztítása? Csak nem ez a válasz az állatvédőknek a nyomozóhatóság felé leadott beadványaira, esetleg ez a megfélemlítés egy formája lenne?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!