ERDON Helyi hírek

2014.04.13. 14:32

Lezajlott a Fürkész verseny döntője

Az elmúlt hétvégén tartották meg az országszerte nagy népszerűségnek örvendő Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny döntőjét. A vetélkedő mellett számos programmal készültek a szervezők.

Az elmúlt hétvégén tartották meg az országszerte nagy népszerűségnek örvendő Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny döntőjét. A vetélkedő mellett számos programmal készültek a szervezők.

A nagyváradi Diákokért Egyesület kezdeményezésére és a váradi 16-os számú Általános Iskolával közreműködve negyedik alkalommal szervezték meg a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenyt I–VIII. osztályos diákoknak, amely idén összesen mintegy hatezer gyermeket szólított meg. A március 8-i megyei forduló után az elmúlt hétvégén a verseny döntőjét tartották meg Nagyváradon, az Ady Endre Elméleti Líceumban, amelyen az ország tizenöt megyéjéből 139 tanuló vett részt. A program megnyitóját április 11-én tartották, melyen Krasznai Tünde és Demeter Ignác szervezők köszöntötték a gyerekeket, szülőket, felkészítő pedagógusokat. Krasznai Tünde kiemelte, hogy idén az Oktatási Minisztérium is hivatalosan elismerte a versenyt, és támogatta a III. és IV. osztályosokat. Az alkalmon Mátyás Emőke az Oktatási Minisztérium Kisebbségi Főosztályának óvodai és elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelője, a verseny ügyvezető elnöke és Ile Erzsébet Bihar megyei szaktanfelügyelő, a verseny elnöke is megosztotta gondolatait a Fürkész helyesírási verseny, a magyar nyelv ápolásának fontosságáról. A megnyitót követően a jelenlevők a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának Regélő című, Weöres Sándor gyermekverseiből összeállított zenés előadását, este pedig a pedagógusok az Edith Piaf et Agnes című zenés produkciót tekinthették meg.

Kézműves programok

Április 12-én reggel tíz órától vette kezdetét a verseny, amely alatt a vendégfogadó gyermekeknek Jakabffy Emma vezetésével húsvéti kézműves foglalkozást szerveztek, továbbá a Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete is számos szórakoztató játékkal készült. A délutáni díjkiosztó előtt a borsi Galagonya néptánccsoport előadása tette színesebbé a programot. A díjkiosztó ünnepségen többek között felszólalt Szabó Ödön parlamenti képviselő, aki kiemelte, hogy mennyire fontos a szervező és a felkészítő pedagógusok munkája, akik a versenyen keresztül hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermekek és fiatalok magyarként tudjanak megmaradni szülőföldjükön. Mátyás Emőke a feladatlapok javításakor tapasztalt általános hibákra hívta fel a figyelmet, Debrenti Attila, a 16-os iskola aligazgatója pedig kiemelte, hogy a versenynek köszönhetően olyan generációk kerülnek ki az iskolapadokból, akiknek fontos lesz a magyar nyelv ápolása. A köszöntéseket követően elkezdődhetett a mindenki által várt eredményhirdetés.

Díjazottak

A IV. Fürkész verseny eredményei: I. osztály – I. díj Fejér Máté (Marosvásárhely), II. díj Barta-Zágoni Csongor (Marosvásárhely), III. díj Toma Tamara (Kaplony); II. osztály – I. díj Keresztes Anna (Zilah), II. díj Gábor Boglárka (Szatmárnémeti), III. díj Hajas Dorottya Zsófia (Margitta); III. osztály – I. díj Bartus Bíborka (Varsolc), II. díj Rázmán Attila Botond (Nagyvárad), III. díj Portik Balázs (Ditró); IV. osztály – I. díj Szlivka Mercedesz (Máramarossziget), II. díj Márkó Ágnes (Barót), III. díj Szilágyi Panna (Érmihályfalva); V. osztály – I. díj Balázs Júlia Orsolya (Kolozsvár), II. díj Orosz Katalin (Temesvár), III. díj Divin Judit (Nagyvárad); VI. osztály – I. díj Tallián Anna (Szatmárnémeti), II. díj Kinda Ágota (Székelykeresztúr), III. díj Kedves Anita Krisztina (Gyergyócsomafalva); VII. osztály – I. díj Tőkés Anna-Erzsébet (Nyárádszereda), II. díj Kurta-Mottel Klementina (Gyergyószentmiklós), III. díj Mészáros József (Érmihályfalva); VIII. osztály – I. díj Virág Ágota (Érmihályfalva), II. díj Ráduly Brigitta Tímea (Érmihályfalva), III. díj Varga Mátyás (Gyulakuta).

Oklevél és ajándékcsomag

A helyezéseken kívül mindegyik kategóriában két-két dicséretet is kiosztottak, valamint az I–IV. osztályosoknál osztályonként két különdíjat ítélt oda a Napsugár folyóirat. A versenyről senki sem távozott üres kézzel, minden résztvevő kapott oklevelet és ajándékcsomagot, továbbá ajándékokkal távoztak a vendégfogadó gyermekek is. A verseny lebonyolításában a Partiumi Keresztény Egyetem és a Nagyváradi Állami Egyetem tanítóképzős hallgatói segítettek, valamint támogatta az eseményt a CE Bethánia Szociális Központ is.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!