ERDON Helyi hírek

2014.04.16. 11:29

Látogatóban a biharpüspöki nyomortelepen

Nagyvárad- Kedd délután a volt szeméttelepen élő hajléktalanokhoz látogattak ki Exc. Böcskei László megyés püspök vezetésével a Caritas Catolica munkatársai. Velük tartott Fechete Mihai atya, a Don Orione Alapítvány vezetője is, aki jól ismeri az ottaniak helyzetét.

Nagyvárad- Kedd délután a volt szeméttelepen élő hajléktalanokhoz látogattak ki Exc. Böcskei László megyés püspök vezetésével a Caritas Catolica munkatársai. Velük tartott Fechete Mihai atya, a Don Orione Alapítvány vezetője is, aki jól ismeri az ottaniak helyzetét.

Tavaly karácsony óta immár hatodik alkalommal szervezett együtt jótékonysági akciót a görög katolikus Don Orione Alapítvány és a római katolikus Caritas Catolica. A két civil szervezet által közösen lebonyolított akciók összekötő kapocsa Fechete Mihai atya, aki évek óta rendszeres időközönként vissza-visszatér a Biharpüspökiben levő egykori szeméttelepre, ahol tizenöt család, vagyis körülbelül negyvenöt személy él a civilizációhoz és a 21. századi körülményekhez hozzászokott emberek számára leírhatatlan közegben. Úgy tűnik azonban, hogy a legtöbben közülük beletörődtek a sorsukba, a tisztelendőt pedig mint valami celebet fogadják mindig, nagy csatakiáltások közepette, és még viccelődni is leállnak vele. Míg az előző alkalmakkor a Szent László Teológiai Líceum bentlakásos diákjai működtek közre a csomagok szétosztásánál, ezúttal a Caritas alkalmazottai, mint önkéntesek (élükön Hegedűs Ilonával és Kiss Károllyal), Rajna József Caritas-igazgató és Exc. Böcskei László megyés püspök a vendégek. A tizenöt élelmiszercsomag tartalmának összeállítását (cukor, rizs, olaj, pástétom, hús, keksz, levespor, folyékony sajt) a passaui Caritas Verband támogatta, és ruhaféleségeket is kapnak a hajléktalanok, akik ha úgy vesszük, a szó szoros értelmében nem is azok, hiszen mindegyik család rendelkezik valamilyen viskóval, „az előkelőbbek” pedig téglaépítménnyel is büszkélkedhetnek, ami ebben a „faluban” valóságos kúriának számít. Vannak köztük olyanok, akik 15-20 éve élik így az életüket, egyik napról a másikra tengődve, úgy, hogy a napszámos munkával nehezen megszerzett pénzét a férfiak zöme kenyérre és ennek folyékony változatára költi.

Tyúkhúsleves

Nem tudni miért, az egyik leggyakoribb név errefelé az István, az viszont már egyáltalán nem meghökkentő, hogy igen magas a népszaporulat, mindenkinek több testvére van, az sem ritka, hogy tízen mondhatják el magukról azt, hogy ugyanazok a szüleik. Ugyanakkor többé-kevésbé barátságban élnek egymással emberek és kutyák, utóbbiak közül egyesek csontsoványak. Egy-két macska is feltűnik imitt-amott, és az abszurditás határát súrolja, hogy miközben körös-körül szeméthegyek, különféle limlomok hevernek, a cirmosok az ebekkel és a látvánnyal mit sem törődve, nyugodtan tisztogatják a bundájukat. Még egy lóval is találkoztunk, egy szekeret húzott éppen, gazdái a szerencsésebb lakók közé tartoznak. Az egyik sátor előtt különben éppen tyúkhúsleves főtt egy tűzrakáson, egy nagy fazékban. A szakács nem restelte bevallani, hogy a szárnyast egy kukából szerezte, a répa eredete felől inkább nem érdeklődtünk. Egyik alkalmi ismerősünk időnként elkiáltotta magát, hogy Izaura és Babilon, de arra nem jöttünk rá, hogy ezen nevek viselői emberek-e vagy állatok. Egyébként alkalmi ismerőink nagyon barátságosak voltak, román-magyar kevert nyelven szívesen mesélték személyes élményeiket az egyházmegye főpásztorának, persze anélkül, hogy fogalmuk lett volna arról, kivel tegeződnek éppen...

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!