ERDON Helyi hírek

2014.04.29. 11:32

Kutyasétáltatás hivatásszerűen

Szegedi Boglárka 22 éves váradi egyetemista városunk első hivatásos kutyasétáltatója. Saját vállalkozását ez év elején indította el, jelenleg három kutyust sétáltat minden nap.

Szegedi Boglárka 22 éves váradi egyetemista városunk első hivatásos kutyasétáltatója. Saját vállalkozását ez év elején indította el, jelenleg három kutyust sétáltat minden nap.

Saját vállalkozást indítani huszonévesen nem kis feladat. Szegedi Boglárka váradi fiatal ez év elején mégis megtette, ezzel nem csak munkát teremtett saját magának, hanem ez által azt is végezheti, amit igazán szeret: kutyákkal foglalkozik nap mint nap. Bogi mindennapjait jelenleg három kutya sétáltatása határozza meg, ehhez igazítja tennivalóit és tanulmányait is, jelenleg ugyanis harmadéves egyetemista a Partiumi Keresztény Egyetemen. Bogi már egészen kicsi kora óta szereti az állatokat, a kutyákért pedig egyenesen rajong, hatodikos korától két évig volt önkéntes az SOS Dogs Alapítványnál. „A gondolat, hogy hivatásszerűen és legálisan végezzem a kutyasétáltatást már tavaly nyáron felötlött bennem, mikor nem találtam olyan munkahelyet, ami testhezálló lett volna. Az ötlettel komolyan idén januárban kezdtem el foglalkozni, utánajártam, milyen papírok szükségesek ahhoz, hogy kutyasétáltatóként engedéllyel rendelkező magánszemély legyek. Mindent február közepéig intéztem el, ezt követően plakátokat helyeztem ki a városba, és az interneten is népszerűsítem a vállalkozást. Jelenleg három állandó megbízóm van, vagyis három kutyát sétáltatok minden nap, ehhez hozzájönnek az alkalmi megbízások, mikor a gazdi egy-két nap igényli a sétáltatást” – részletezte Bogi.

Napi séta

Nyugaton már nagy népszerűségnek örvendenek az ilyen jellegű vállalkozások, Romániában Bukarestben működik hivatásos kutyasétáltatás, és most már Nagyváradon is. A legnagyobb baj, hogy az embereknek szokatlan még ez, és bizalmatlanok is. Meg kell szokják, hogy van lehetőség arra, hogy kedvencük kisétálja magát, akkor is, ha ők elfoglaltak. Egy sétáltatás a következőképpen zajlik: új kutyus esetén először is egy ingyenes ismerkedésre kerül sor, hogy lássák, a kutya hogyan viszonyul Bogihoz. „A legújabb bérletes kutyusnak is két nap kellett míg megszokott. Van olyan személy, aki kiadja kedvencét, van aki kulcsot ad, mert a megbeszélt időpontban nem tartózkodik otthon. Általában egy órát sétáltatom a kutyákat, de lehet kérni két órát is” – mondta. Ahhoz, hogy minden rendben legyen, és az érvényben lévő kutyatörvények miatt ne szabjanak ki büntetést, a kutyáknak mindenképpen naprakész egészségügyi könyve kell legyen, be kell legyenek adva az oltások, kell legyen mikrochipje és szükséges a póráz is, ha pedig nagytestű kutyáról van szó, akkor nélkülözhetetlen a szájkosár.

Miért éri meg?

Bogi példaképe Cesar Millan mexikói származású, jelenleg Amerikában élő, kutyapszichológiával és -viselkedéssel foglalkozó szakember, az ő könyvei és oktatófilmjei adtak erőt ahhoz is, hogy véghez vigye tervét, és megalapítsa saját vállalkozását. „Cesar Millan szerint a kutyáknak legalább kétszer fél órát kellene sétálniuk egy nap, ha egy órát sétáltatom a kutyát, akkor a gazdi, ha fáradt, elég ha a kutyával legalább még annyit sétál, míg az elvégzi a dolgát. Általában az agresszió a kutyáknál abból fakad, hogy nincsenek megmozgatva, a viselkedési problémákat az esetek többségében meg lehet oldani a rendszeres sétával” – részletezte Bogi.

Kutyatörvények

A jelenleg nagy felháborodást keltő kóbor- és gazdás kutya-törvényekről is megkérdeztük Szegedi Boglárkát, aki a szabályozások azon részével egyet ért, hogy minden kutyának legyen mikrochipje és az ivartalanítást is helyesnek tartja, de az elaltatást már mélyen elítéli: „gondolkodom azon, hogyan lehetne segíteni ezen a helyzeten, de elég kicsi vagyok ahhoz, hogy bármit is tegyek ellene. Az ivartalanítás a kutyáknak, beleértve a fajkutyákat is, azért jó, mert csak kínzás azoknak az ebeknek, amelyeket nem visznek pároztatni legalább kétszer egy évben. Ha még kölyök korában ivartalanítják a kutyát, akkor megmarad a jelleme, de ha később ivartalanítják, akkor azt lehet megfigyelni, hogy nyugodtabbak, lassúbbak lesznek. Az én kutyám is ivartalanítva van. Továbbá a szájkosárral sem értek egyet teljes mértékben, hiszen egy kutya lehet nagy testű, de nem feltétlenül agresszív, ilyen esetekben kár ráerőltetni a szájkosarat. Ezek a szigorú szabályok főként azért vannak, hogy minél több gazdát lehessen megbüntetni” – fejtette ki véleményét az ifjú kutyaszakértő.

Örökbefogadás

Bogi teljes mértékben támogatja a kutyák örökbefogadását, hiszen elmondása szerint az örökbefogadott kutyák sokkal hálásabbak. Viszont, ha valaki mindenképp fajtiszta házi kedvencet szeretne, a kiválasztásnál oda kell figyelni, hogy a gazdi temperamentumához illő kutyust válasszanak. Ha a kényelmesebb emberek egy nagyon mozgékony kutyát választanak, mert nem tudnak eleget a fajtáról, akkor végül megunják, vagy rossznak ítélik, és menhelyre viszik vagy az utcára dobják. A kutya tartás előtt is nagyon jól meg kell fontolni a dolgokat, hiszen a kutyák nem használati tárgyak, akiket csak úgy visszaviszünk, ha elunjuk. Ez felelősségteljes hozzáállást igényel – véli Bogi.

Jövőbeni tervek

A jövőben, ha sikeres lesz a kutyasétáltatás, Bogi szeretne nyitni egy kutyapanziót is, amit úgy képzel el, hogy otthonos környezetben foglalkozna a kutyákkal, ebben az esetben természetesen nem tudna agresszív kutyákat fogadni. „Kivennék egy kertes házat, ahol a kutyák szabadabban mozoghatnának. És ha ezt megvalósítanám, a továbbiakban egy kutya ovit vagy napközit is szeretnék”. A közeljövőben pedig Bogi szeretne részt venni Cesar Millan egyik egy hetes tanfolyamán, viszont ez nagyon sokba kerül. „Remélem ez jövőre sikerülni fog” – tette hozzá Bogi végezetül.

Elérhetőségek és díjszabások

Aki szeretné kedvencét Bogira és vállalkozására bízni, felkeresheti a 0754/634.677-es telefonszámon, a boglarka.szegedi.1999@gmail.com, vagy a www.facebook.com/plimbaricatei?fref=ts Facebook csoportban. Az egy hónapos bérlet ára 130 lej, ez magában foglal minden hétköznap egy óra sétát. A bérleteseknek a hétvégi sétáltatásokért óránként plusz 10 lejt kell fizetniük. Egyébként hétköznapokon az alkalmi egy órás sétáltatás 10 lejbe kerül, hétvégén pedig 15 lejbe. Igény szerint lehet két órás sétáltatást is kérni, ekkor az árak is duplázódnak.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!