ERDON Helyi hírek

2014.04.19. 21:50

Gazdag-szegény műemlékvédelem

Nagyvárad- Pénteken a Műemlékvédelem Világnapja alkalmából sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ székházában Sárközi Zoltán RMDSZ helyi tanácsos, Dukrét Géza PBMET-elnök és Jakabffy László mérnök.

Nagyvárad- Pénteken a Műemlékvédelem Világnapja alkalmából sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ székházában Sárközi Zoltán RMDSZ helyi tanácsos, Dukrét Géza PBMET-elnök és Jakabffy László mérnök.

Sárközi Zoltán RMDSZ-es váradi önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet: idén harminc esztendeje annak, hogy április 18-án első alkalommal ünnepelték meg a Műemlékvédelem Világnapját az UNESCO mellé rendelt szakbizottság, az ICOMOS döntése alapján. Az utóbbi években főleg a civil kezdeményezéseknek köszönhetően Romániában is megemlékeznek e napról. Nagyváradon a műemlékvédelem, illetve az emlékhelyek felkutatása területén akkor kezdtek el pozitív irányba mozdulni a dolgok, amikor még RMDSZ-es irányítású volt a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány, illetve ő volt az elnök. Elkezdték összeállítani a temető kataszterét, azonban később ennek finanszírozása megszűnt, valamint Dukrét Gézának, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság vezetőjének hála megtörtént a váradi köztéri emlékhelyek feltérképezése. Ugyanakkor sikerként könyvelhető el az is, hogy az egykori villamosremízt rombolás helyett felújították, viszont a kudarcok közé sorolható az Emília-malom lebontása és a volt Pannónia szállóban végzett belső átalakítás, utóbbi „Citrom-díjat érdemelne, mint a legnagyobb baklövés”.

Dukrét Géza szerint a műemlékvédelem elsődleges feladata a történelmi örökség megismerése, megismertetése és megóvása kell legyen, melynek része az épített örökség megvédése. Emellett tudatosítani kell ennek fontosságát, ki kell alakítani az ez iránti érzékenységet, szeretetet, tiszteletet, felelősségérzetet. Sajnos azonban napjainkban az a szemlélet dominál, hogy ami nem hoz azonnali hasznot, pusztuljon, ami régi, azt át kell alakítani vagy divatossá tenni, hódít az ízléstelenség. Példaként említette, hogy mindenütt kalotaszegi varrottasokat tesznek ki, kopjafákat avatnak, figyelmen kívül hagyva, hogy léteznek helyi sajátosságok. Állagmegőrzés, karbantartás és gondozás helyett inkább úgy végeznek átalakításokat, hogy megváltoztatják az eredeti stílust.

Mérleg

Ha egy mérleget készítenénk, azt észlelnénk, hogy a Partiumban és a Bánságban sok műemléket a pusztulás fenyeget, például a román kori templomokat. Sok a várrom, azonban jobb helyzetben vannak az árpád-kori templomok, melyek legnagyobb részét restaurálták, kibontakoztatva eredeti szépségüket. De azért olyan esetek is előfordultak, hogy kárt tettek az eredeti stílusban. Sajnos többnyire pusztuló kúriákról beszélhetünk, sok a romhalmaz. Szerencsére jó példák is akadnak, amikor önkormányzati, vagy alapítványi segítséggel példásan rendbe tették, újjáépítették ezeket. A kastélyok talán jobb helyzetben vannak, de nem mind, és nem sokat foglalkozik a világ a népi épített környezet részét képező érmelléki pincesorral. Pozitív példa viszont, hogy pályázni lehet az épületek homlokzatának rendbetételére, és megalakult a Várszövetség, illetve az összefogás szép példája a váradi vár megmentése, magyarázta Dukrét Géza, aki azt is bejelentette, hogy folytatják az emlékműveket, emlékhelyeket felmérő programot, és a Kolozsváron található Kulturális Autonómia Tanács felkérésére kidolgozta az erdélyi emlékhelyekre és emlékhelyekre vonatkozó vitaindító stratégiatervezetet, mely tartalmazza a jelenlegi helyzetet, a célokat, az alternatívákat, az ajánlott lépéseket.

Jakabffy László szakmérnök megítélésében az egyik legnagyobb probléma, hogy nincsenek hatékonyan kihasználva a pályázati lehetőségek, határ menti uniós programok. Nagy szerencse viszont, hogy néhány évvel ezelőtt a városvezetés felismerte a vár potenciális kulturális jelentőségét, és jelenleg is zajlik az EU-s társfinanszírozású, 23 millió euró értékű beruházás végrehajtása. Jó lenne azonban, ha nem várnának a jövő határidőig azzal, hogy megnyissák a már kész épületrészeket a nagyközönség előtt- vélekedett. Hangsúlyozta: az ott folyó munkálatok dacára a létesítmény látogatható, nála lehet előzetesen bejelentkezni a 0726/394.628-as telefonszámon. A szakember ugyanakkor arról is beszámolt, hogy szép együttműködés körvonalazódik a Békés megyei önkormányzattal. Megjegyezte: pénz kéne például a belső várudvarban levő gótikus katedrális nyomainak részletes feltárásához. A közeljövő céljai közül Jakabffy László megemlítette emellett a Szacsvay-szobor egyre rosszabb állapotban levő talapzatának a felújítását is.

A sajtótájékoztató végén Sárközi Zoltán és Dukrét Géza arra hívták még fel a figyelmet, hogy május végén a PBMET kirándulást szervez Olaszországba, melynek keretében részt vesznek a váradi vonatkozású első világháborús emlékmű újraavatásán Goriciában, illetve a visintini emléktáblaavatón az ottani magyar kápolnában. Előbbi összefogás eredményeképpen, a római katolikus püspökség és a református egyházkerület támogatásával valósult meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!