ERDON Helyi hírek

2014.04.28. 12:05

Azzal foglalkozik, amit szeret

Nagyvárad- Vasárnap este a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében Ozsváth József nóta- és magánénekes jubileumi előadással ünnepelte azt, hogy negyvenöt esztendővel ezelőtt kezdte pályafutását.

Nagyvárad- Vasárnap este a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében Ozsváth József nóta- és magánénekes jubileumi előadással ünnepelte azt, hogy negyvenöt esztendővel ezelőtt kezdte pályafutását.

Rokonai, ismerősei, barátai és tisztelői társaságában ünnepelte pályafutása elkezdésének negyvenötödik évfordulóját vasárnap este a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében Bihar megye talán legismertebb nótaénekese, id. Ozsváth József.

A közkedvelt előadóművész 1952. november 13-án született Szentjobbon. Szülőfalujában kezdte elemi tanulmányait, majd az egyik nagyváradi szakiskolában folytatta. Már gyermekkorában a zenélésben lelte örömét, mely szenvedélye szülei akarata ellenére a mostani nevén Francisc Hubic Művészeti Iskolában teljesedett ki. A hatvanas években dobosként lépett fel különféle zenekarokban, 1970-ben alapította lakodalmas zenét játszó zenekarát, a Citromot, mely hamar híres lett a térségben. Az együttes több mint húsz éven keresztül sikeresen működött. Közben szólistája lett a formációnak, és a magyar nótákkal, a csárdással, a mű- és népdalokkal, a virágénekekkel is kacérkodott. 1975-ben nősült meg, sajnos azonban két gyermeke közül a kisebbik fiatalon elhunyt, a másik, ifj. Ozsváth József viszont sikeres római katolikus lelkészként tevékenykedik. A zenekara feloszlása óta id. Ozsváth József magánénekesként foglalkozik azzal, amit szeret, például egy operettslágereket tartalmazó kazettát is kiadott, melyet hamar szétkapkodtak rajongói. 1999-ben címszereplőként bemutatta a János vitéz című daljátékot, rendszeres résztvevője nótaesteknek, majálisoknak, falunapoknak. 2010-ben második helyezést ért el egy nemzetközi nótaversenyen, és a Nóta TV Nótasztár című tehetségkutató vetélkedőjében is indult.

Vendégelőadók

A jubileumi estre azokat a pályatársait hívta meg vendégelőadóként, akikkel rendszeresen fellép, illetve tehetségesnek tart: a Szőcs Lőrincz prímás vezette Kovász nótazenekart (Bacsó László- brácsa, Márkus Zoltán- tangó harmonika és Veres Lóránt- nagybőgő), a Kiss Lívia- Kiss Géza zenész házaspárt, valamint a zongorán (is) játszó ifjú zenészt, Nagy-Kristófi Dánielt. A jó hangulatú összejövetel négy részre tagolódott: az első, nagyobb blokkban jól és kevésbé ismert nóták csendültek fel, majd miután zongoraszónak örvendhettek az egybegyűltek, operettslágerek hangzottak el, végül pedig könnyűzenei szerzemények. Természetesen nem hiányozhattak az ilyen típusú eseményeken megszokott fricskák, poénok, élcelődések sem, több számot pedig a közönség tagjai együtt énekeltek az előadókkal.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!