ERDON Helyi hírek

2014.04.17. 15:50

Amatörizmus, vagy gát(lás)talan politikai harc?

Egy rosszul elvégzett rutinmunka miatt víz nélkül maradt Alsólugos község. Sorbán Levente polgármester szerint politikai indíttatású, tudatos rongálás történt.

Egy rosszul elvégzett rutinmunka miatt víz nélkül maradt Alsólugos község. Sorbán Levente polgármester szerint politikai indíttatású, tudatos rongálás történt.

Alsólugos községben 2006-ban készült el a vízellátó rendszer: a Sebes Körös duzzasztó gátja mellett kiépítettek egy három kilométer hosszú védőárkot, mely felfogja a hegyi patakok vizét, ezáltal véd az árvizek ellen is, de legfőképpen ivóvizet biztosít a község lakossága számára. Ebbe a védőárokba helyezték el még 2005-ben a mikrogátat, aminek segítségével meg lehet emelni az árok vízszintjét. Mivel azonban sok törmelék, hordalék lerakódik a mikrogát körül, ezért évente kiemelik, hogy megtakarítsák a védőárkot. Sorbán Levente a község polgármestere lapunknak elmondta, hogy mind az önkormányzat, mind pedig a Vízerőmű takarítja az árkot, és eddig a vízerőmű minden egyes alkalommal előzőleg és időben értesítette az önkormányzatot, mielőtt nekilátott a gát kiemelésének, hogy a lakosság vizet tudjon tartalékolni a munkálat idejére. Most hétfőn azonban sem a Vízerőmű, sem pedig a mintegy tizenöt tonnás mikrogát kiemelésével megbízott kolozsvári Hidroserv cég munkatársai nem értesítették az önkormányzatot, és ami ennél is nagyobb baj, a mikrogát a kiemeléskor kettétört. Ezt követően azt ígérték a polgármesternek, hogy így, ketté törve is visszahelyezik az árokba és megjavítják, másnap, kedden azonban még több darabba tört a gát, ennek eredményeként pedig a község lakosainak túlnyomó többsége víz nélkül maradt.

Hajmeresztő

Sorbán Levente elmondása szerint nem a hozzáértés hiánya, vagy baleset, hanem tudatos politikai szabotázsakció miatt ment tönkre a gát. Mint mondta, a Nemzeti Liberális Párt helyi szervezetének oszlopos tagja, egy Viorel Butuc nevű egykori helyi tanácsos, aki ebben a tisztségében agresszív, magyarellenes viselkedésével tűnt ki, már évekkel ezelőtt azzal fenyegetőzött, hogy víz nélkül hagyja a környékbelieket. Tehette ezt azért, mert a Vízerőműnél van alkalmazásban, ráadásul éppen ő felel a lugasi gyűjtőgátért, magának a Vízerőműnek az igazgatója pedig nem más, mint Lucia Varga egykori liberális vízügyi miniszter férje. Az elöljáró elárulta azt is, hogy a második törés után a munkások azt mondták az önkormányzat képviselőjének, hogy Butuc utasítására törték el a mikrogátat. A polgármester gyanúját erősíti az is, hogy mintegy másfél hónappal ezelőtt volt egy liberális pártgyűlés a községben, ahol elhangzott az, hogy víz nélkül fogják hagyni a környékbeli lakosságot. Sorbán Levente kifejtette, hogy az ülés jegyzőkönyvét feltehetőleg lehetetlen lesz megszerezni, azonban a helyi állatorvos segédje jelen volt az ülésen, és fel is hívta, illetve figyelmeztette őt arról, hogy baj lesz, Sorbán azonban nem akarta elhinni azt, amit hall. Még egy körülmény erősíti a polgármester gyanúját, mégpedig az, hogy a tervek szerint hétfőn Bukarestbe kellett volna utaznia, és a balesetnek akkor kellett volna megtörténnie, amikor ő nem tud eljárni az ügyben. Mindezek után az önkormányzat feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, ugyanakkor értesítette a szakminisztériumot, illetve a Bihar Megyei Prefektúrát is az esetről. Sorbán Levente hangsúlyozta, hogy mind a prefektúra, mind a minisztérium, mind pedig a vízerőmű azt ígérte, hogy a húsvéti ünnepekre lesz víz a községben. Kifejtette, hogy az anyagi kár mintegy ötszáz millió lej, viszont közvetve sokkal nagyobb a veszteség, hiszen számos, a községben működő cég víz nélkül maradt, ráadásul az örvéndi tűzcsapot sem lehet használni, úgyhogy ha tűz üt ki, akkor nem csak Alsólugas, de más községek is veszélybe kerülnek. Arra a kérdésünkre, hogy a liberális pártnak, vagy annak tagjainak mi okuk lenne egy ilyen cselekményt előidézni, Sorbán Levente azt válaszolta, hogy pontos válasza nincs erre, de talán politikai bosszú lehet a háttérben, vagy esetleg ilyen negatív kampánnyal igyekeznek ellene hergelni a lakosságot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!