ERDON Helyi hírek

2014.04.21. 11:45

„Áldozatok mindkét részről voltak”

Post mortem díszpolgárrá avatások zajlottak a pénteki megyei tanácsi ülésen. Szabó Ödön parlamenti képviselő elmondta: a román csapatok bevonulásakor a magyar közösségnek is voltak áldozatai.

Post mortem díszpolgárrá avatások zajlottak a pénteki megyei tanácsi ülésen. Szabó Ödön parlamenti képviselő elmondta: a román csapatok bevonulásakor a magyar közösségnek is voltak áldozatai.

A rendkívüli megyei tanácsi ülés egybeesett a Zilele Bihorului rendezvénysorozat első napjával, illetve annak megünneplésével, hogy 95 évvel ezelőtt a román csapatok Traian Moşoiu tábornok vezetésével bevonultak Nagyváradra.

Példaképek

Cornel Popa megyei tanácsi elnök elmondta: Bihar megyében sok olyan ember él, illetve élt, aki – függetlenül politikai hovatartozásától - méltó a tiszteletünkre. Ezek az emberek példaképek és támpontok lehetnek számunkra egy olyan társadalomban, mely az értékek elveszítésével küzd. A jelenlegi javaslatok azokhoz az eseményekhez kötődnek, melyeket Nagyvárad, illetve Bihar megye ünnepel, mondta a megyei tanács elnöke, majd hozzátette: további díszpolgárrá avatások is lesznek, a legközelebbi május 9-én, azaz Európa Napján. Arról, hogy kiknek adják majd legközelebb e kitüntetést, a következő megyei tanácsi ülésen fognak szavazni.

Laudatió

Az elkövetkezendőkben dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató felolvasta dr. Aurel Lazăr laudatióját, később a tanácsosok egyöntetűen megszavazták, hogy post-mortem kitüntetésben részesüljön. Mint elhangzott, Aurel Lazăr ügyvéd tökéletesen megértette kora szociális és politikai kontextusát, tiszta hazaszeretet jellemezte, mely számára a haza több síkon történő építését jelentette.

Dr. Ioan Ciordaş, valamint dr. Nicolae Bolcaş laudatióját dr. Gabriel Moisa olvasta fel. A tervezet hivatalos indoklása szerint 1919 április 3-ról 4-re virradóan mindkettejüket „egy bolsevizált székely banda” vitte ismeretlen helyre és végezte ki. Az ő díszpolgárrá avatásukat is egyöntetűen megszavazták.

A városépítő

Rimler Károly egykori váradi polgármester laudatióját szintén dr. Aurel Chiriac olvasta fel. Kihangsúlyozta városépítő tevékenységét - többek között a Városháza, illetve a Sas Palota is nagyrészt neki köszönhetően épült fel. Az ülésre Mátyás Attila evangélikus lelkészt is meghívták, mivel Rimler Károly az evangélikus templom felépítéséhez is hozzájárult, valamint az egykori polgármester egyik leszármazottját is, a Váradon élő Kakas Istvánnét, aki átvette a díszpolgári oklevelet. Mátyás Attila pedig felmutatott egy családi képet Rimler Károlyról.

Traian Moşoiu tábornok laudatióját Dan Poinar olvasta fel. Az oklevelet dédunokája, Cantemir Moş vette át, aki a későbbiek során a tábornok fiáról, Tiberiu Moşoiuról is szólt, aki 1935 és 1937 között szintén Nagyvárad polgármestere volt, továbbá bemutatta az általa írt könyvet is, melyből az ülés résztvevői kaptak is egy ajándékpéldányt.

Gyűlölet nélkül

Ioan Zainea professzor méltatta Viorel Faur most megjelent, „A Bihar megyei román lakosság drámai helyzete 1919 első hónapjaiban” című könyvét.

Az ülés Szabó Ödön RMDSZ-párti parlamenti képviselő felszólalásával folytatódott. Elmondta: tisztelettel emlékszik vissza Viorel Faur egyetemi óráira, melyek során a professzor többek között a helyes történelemírásról is szólt. Amint Tacitusz is vallotta, történelmet „ pártosokodás és gyűlölet nélkül” kell írni, tanulták akkoriban. Szabó Ödön kihangsúlyozta: mindegyik háborúnak van győztese és van vesztese, így volt ez 1919-ben is. Áldozatok pedig mindkét részről voltak, s az erőszakos cselekmények sem csak az egyik oldalt jellemezték. 1919 áprilisában a magyar közösség is veszteségeket szenvedett, például Köröstárkányban és Kisnyégerfalván.

Felszólalását követően olyan dokumentumokat adott át Aurel Chiriacnak, melyek igazolják, hogy 1919 április 19-én 105 magyar nemzetiségű személy vesztette életét a fent említett településeken.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!