ERDON Helyi hírek

2014.04.06. 15:40

A szeretet otthon kezdődik

Első sorban az egyházmegye katolikus pedagógusai voltak hivatalosak a Jezsuita lelkiség és pedagógia elnevezésű lelki napra, melynek keretében Pakot Géza jezsuita szerzetes tartott előadásokat.

Első sorban az egyházmegye katolikus pedagógusai voltak hivatalosak a Jezsuita lelkiség és pedagógia elnevezésű lelki napra, melynek keretében Pakot Géza jezsuita szerzetes tartott előadásokat.

Három éve szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség nagyobb szabású, pedagógusoknak szóló lelki napokat, tudtuk meg Kovács Zsolt atyától, a püspökség irodaigazgatójától. Ezzel is szeretnének odafigyelni az egyházmegye pedagógusaira, egyúttal megpróbálják a pápa szemléletéhez igazodva az egyszerűség, a közvetlenség és az emberközeliség jegyében átadni és elmélyíteni bennük a katolikus lelkiséget. Többek között, mivel Ferenc pápa is jezsuita, úgy döntöttek, ezúttal a jezsuita lelkiségbe engednek betekintést, így esett a választás Pakot Géza jezsuita szerzetesre.

Elsivatagosodás

A Posticumban megtartott szombati rendezvényen Böcskei László püspök szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, tapasztalata szerint igény van arra, hogy megszólítsák az embereket, különösképpen azokat, akiknek a feladatuk, hogy hitünk szépségét továbbadják. Harmadik alkalommal találkoznak pedagógusok egy csoportjával – nem csak húsvéti előkészületként - megosztani gondolatainkat, ráhangolódni „arra, aki sok mindent sugalmaz az életünkben”.

A püspök a Szentatya apostoli hitvallása alapján mondta el: világunk elsivatagosodásával találkozhatunk nap mint nap, nemcsak egyházi körökben, de otthon, a mindennapi életben is. A sivatagban pedig olyan emberekre van szükség, akik saját életükkel mutatják meg az igazság földje felé vezető utat, ébren tartva a reményt a reménytelenség közepette.

Pakot Géza egy rövid elmélkedésbe vezette be a jelenlévőket – ez alatt mindenki megfogalmazhatta magában, mit is szeretne, mit is vár ettől a naptól. „Jó vagyok, mert Isten jónak teremtett. Jobb lehetek, mert Isten meghív a jobbra, többre, nagyobbra” – mondta a szerzetes, mintegy alapgondolataként a találkozónak.

Választanunk kell

Később Pakot Géza saját életútjáról szólt – mint elhangzott, műszaki végzettsége van és rendszerkarbantartóként dolgozott az OTP bank budapesti fiókjában. Ezt követően lépett be a jezsuiták rendjébe, melynek jelenleg is tagja.

Loyolai Szent Ignác lelkigyakorlatai kapcsán arról szólt: a szeretet „otthon” kezdődik, azaz nem szerethetünk igazán másokat, miközben magunkat gyűlöljük. Viszont tudnunk kell, hogy Isten bármely állapotunkban szeret minket. Előbb utóbb életünk során választás elé kerülünk – Isten megszólít bennünket, mint munkatársakat, akikre szükség van arra, hogy Isten országa épüljön. Halálkomoly szövetség ez, akárcsak a házasság, amikor két ember szövetségre lép és felvállalja, hogy egymással átlátható és szép kapcsolatban fog élni.

Egy ideig élhetünk „jó agglegényként” a vallásunkkal „…de ha az Úr Jézus arra hív meg, hogy mély, radikális kapcsolatban legyünk vele –, akkor nem sok választásunk marad,mert ha nemet mondunk, elszáll az élet íze és kifogy a kút, amely minket táplál” - hangzott el.

Ez a kapcsolat mély és bensőséges, hatására megváltozik az arcunk, átalakul a tartásunk, s ki fog hatni még mindennapi kapcsolatainkra is.

A rendezvény csoportofoglalkozásokkal folytatódott, melyek során saját lelki beállítottságukkal ismerkedhettek meg jobban a résztvevők, az ebédet követően pedig A jezsuita pedagógia elemei és gyakorlati alkalmazása című előadást hallgathatták meg a jelenlévők, melyet követően ismét műhelyfoglalkozások zajlottak. A rendezvény délután zárult.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!