ERDON Helyi hírek

2014.03.24. 11:41

Törvénytelen a patkányirtó határozat

Claudiu Pop Bihar megye prefektusa törvénytelennek minősítette azt nagyváradi helyi tanács által elfogadott határozatot, mely szerint a helyi rendőrség is segít a Romprest cégnek új ügyfelek megtalálásában.

Claudiu Pop Bihar megye prefektusa törvénytelennek minősítette azt nagyváradi helyi tanács által elfogadott határozatot, mely szerint a helyi rendőrség is segít a Romprest cégnek új ügyfelek megtalálásában.

A tavaly decemberben elfogadott helyi tanácsi határozatban jóváhagyták a helyi rendőrség és a bukaresti Romprest fertőtlenítő, patkány- és rovarirtó cég közötti együttműködési szerződés megkötését, mely szerződés értelmében a helyi rendőrség segít ügyfeleket szerezni a városban a Romprest számára, mely kizárólagos engedélyt nyert arra, hogy Váradon fertőtlenítést, patkány- és rovarirtást végezzen. Ez úgy valósult meg, hogy ún. bióőrjárat létesült Váradon, vagyis a Romprest cég és a helyi rendőrség munkatársai közösen járták a várost, és beszélték rá az embereket, cégvezetőket arra, hogy kössenek szerződést a Rompresttel. Claudiu Pop múlt heti sajtótájékoztatóján jelentette be: törvénytelennek tartja azt, hogy a helyi rendőrség egy cég szolgálatában áll, és nyomást gyakorol a lakosokra azért, hogy kössenek szerződést a Rompresttel. Claudiu Pop leszögezte, hogy az új ügyfelek megtalálása a cég feladata, semmiképp sem a helyi rendőrségé, ez utóbbinak egyetlen törvényes eszköze az, ha megbünteti azokat a cégeket, és magánszemélyeket, amelyek, illetve akik nem rendelkeznek érvényes szerződéssel. Noha többen kifogásolták azt is, hogy a Romprest monopolhelyzetbe jutott, így azok a cégek és magánszemélyek is kötelesek ezzel a céggel szerződést kötni, akiknek már van érvényes szerződésük egy másik rovar- és patkányirtó céggel, a prefektúra ezt a kitételt nem tartja törvénytelennek. A sajtótájékoztatón Claudiu Pop kifejtette, hogy az országos törvény oly módon van megfogalmazva, hogy az lehetőséget biztosít a monopóliumok kialakítására. Mindazonáltal a prefektúra felszólította a nagyváradi helyi tanácsot, hogy vonja vissza a vitatott helyi tanácsi határozatot.

Még nincs döntés

Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az önkormányzat elemezni fogja a prefektúra átiratát, és egy későbbi időpontban fog döntést hozni a kérdésben. Hozzátette, hogy a prefektúra nem a teljes határozatot ítélte törvénytelennek, hanem csak azokat a részeit, amelyek a helyi rendőrség szerepére vonatkoznak, ugyanis az országos törvény arra kötelezi a helyi tanácsot, hogy egyetlen céggel kössön szerződést. Mircea Mălan kijelentette azt is, hogy a prefektúra átirata ellenére a tanácsi határozat érvényben marad a jelenlegi formájában mindaddig, amíg nem módosítja azt a helyi tanács. Mălan tudatta, hogy a következő, március 27-iki helyi tanácsülésen nem tűzik napirendre ezt az ügyet.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!