ERDON Helyi hírek

2014.03.11. 11:30

Parkrendezés a püspöki palota kertjében

A nagyváradi püspöki palota kertjében parkrendezési munkálatok folynak. A tervek szerint több mint száz fát ültetnek el a mintegy tizenöt korhadt, beteg, és ezért kivágott fa helyett.

A nagyváradi püspöki palota kertjében parkrendezési munkálatok folynak. A tervek szerint több mint száz fát ültetnek el a mintegy tizenöt korhadt, beteg, és ezért kivágott fa helyett.

A hétfői nap folyamán láncfűrészek zaja zavarta meg a nagyváradi püspöki palota kertjének csendjét. A püspöki palota parkjának kertjének karbantartásával megbízott Adenandra cég dolgozói, valamint a püspökség Szent Mária Erdészeti Hivatalának munkatársai serénykedtek a helyszínen, fákat vágtak ki, daraboltak fel, majd a korhadt rönköket teherautóra pakolták és elszállították onnan. Az egyik korhadt fában egy körülbelül tíz példányból álló denevércsaládot találtak. Az állatokat egy már kivágott korhadt fa helyén gondosan elhelyezték, a facsonkot letakarták, hogy denevérek folytathassák a hibernálást. A püspöki palota kertjének főbejárata mellett már ott sorakoztak az elültetésre váró csemeték.

Új fák a kertben

A tegnapi nap folyamán mintegy tizenöt korhadt, beteg fát vágtak ki, majd ültették el a facsemetéket. Ferkő Jenő, a katolikus püspökség Szent Mária Erdészeti Hivatalának igazgatója a helyszínen lapunknak elárulta, hogy első körben mintegy száz darab fát és cserjét ültetnek el a parkban. A hosszú távú elképzelés az, hogy a jelenleg az épületeket takaró magas fák helyett maximum három-négy méter magasságig megnövő fákat ültessenek el, hogy az épületek is jobban látsszanak. Több fafajta, például kőris, cédrus, gyertyán, eperfa, nyirfa, stb. kerül majd a parkba, melyek között lesznek védett fajták is. Összesen mintegy négyszáz-négyszázötven fát és cserjét ültetnek majd el a kertben az elkövetkező négy öt évben. A hosszú ideig tartó parkrendezés oka az, hogy további talajvizsgálatokat kell végezni, illetve meg kell figyelni azt, hogy az ide telepített fák hogyan akklimatizálódnak. A püspökség nem titkolt szándéka az, hogy a park pedagógiai célt is szolgáljon, vagyis a gyerekek élőben is megismerjék a különböző fafajtákat, fejtette ki Ferkő Jenő. A parkrendezéssel kapcsolatban Böcskei László nagyváradi megyés püspök lapunknak elmondta: „Már az elmúlt években próbáltuk átnézni, hogy állunk a faállománnyal és a zöldövezetekkel. Az ebben az évben a polgármesteri hivatallal kötött protokollum során rájöttünk, hogy egy új cég vette át a kertnek a gondozását, és eddig feltűnően jól dolgoztak. Próbáljuk az eddigi gyakorlatot úgy folytatni, hogy mi is hozzájárulunk a park gondozásához.” Böcskei László hangsúlyozta, hogy most csak a beteg, korhadt fákat vágják ki, ezt követi majd a faültetés, a sövények pótlása és a dísznövényeknek az elültetése. A munkálatokat a püspökség erdészeti hivatala felügyeli. A munkálat költségeit, az egyház és a polgármesteri hivatal között kötött protokollum értelmében az Adenandra cég állja, a püspökség csak az elültetendő csemetéket vásárolta meg. Böcskei László hozzátette, hogy megpróbálnak több színt bevinni a parkba, ezért elültetnek majd el több fafajtát ott.

Ökotevékenység az erdőben

Mind Böcskei László püspök, mond pedig Ferkő Jenő megemlítették azt, hogy csütörtökön nagyszabású akció keretében a püspöki hivatal összes munkatársa kimegy Nyírmező melletti püspöki erdőbe, ahol szintén fákat ültetnek el. Ennek kapcsán Böcskei László elmondta: „Minden évben történik ott faültetési akció, mert pótolni kell a kivágott fákat, illetve be kell ültetni a szabad területeket is.” A püspök hozzátette, hogy egyelőre nagyon fontos az, hogy megőrizzék az erdő állagát, de a távlati tervek között szerepel egy vadaspark kiépítése ott, „de az ezekkel kapcsolatos terveket még ki kell dolgozni” - tette hozzá a püspök.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!