ERDON Helyi hírek

2014.03.04. 15:27

Összegzett a váradi műszaki igazgatóság

A nagyváradi önkormányzat műszak igazgatósága értékelte tavalyi tevékenységének az eredményeit. Sok parkolóhely létesült, az idén kevesebb fog, de sok egyéb típusú munkálatra lehet számítani.

A nagyváradi önkormányzat műszak igazgatósága értékelte tavalyi tevékenységének az eredményeit. Sok parkolóhely létesült, az idén kevesebb fog, de sok egyéb típusú munkálatra lehet számítani.

A nagyváradi városháza nagytermében kedden tartott sajtótájékoztatón Mircea Mălan a város alpolgármestere elmondta: 2013-ban fejezték be 33 utca felújítási munkálatait, mely munkálatokat összeegyeztetik a földgázvezeték bevezetésének a munkálataival. Ebben az évben huszonkét utca felújítása van tervbe véve, tette hozzá. Az alpolgármester kiemelte, hogy az elmúlt évben 1083 új parkolóhelyet alakítottak ki. Megtudtuk, hogy 2014-ben mintegy százmillió euró értékben kezdődnek el munkálatok Nagyváradon, többek között a körgyűrű két közúti felüljárójának építését és a Szent László híd felújításának a munkálatait kezdi el az idén a műszaki igazgatóság. A városnak anyagi megterhelést jelent majd az önrészek előteremtése, valamint a munkálatokhoz kapcsolódó kiegészítő munkálatok elvégzése, melyeket a város saját pénzből kell elvégezzen. Mindezek okán az idén kevesebb parkolóhelyet alakítanak ki, fejtette ki az alpolgármester. Mircea Ghitea a műszaki igazgatóság vezetője tudatta, hogy a tavaly a kialakított 1083 új parkolóhely mellett 906 parkolóhelyet felújítottak, így a tavaly mintegy kétezer új parkolóhelyet biztosított az igazgatóság a váradiak részére. A 2009-2013 időszakban egyébként mintegy tizenegyezer parkolóhelyet alakítottak ki, tette hozzá. A műszaki igazgatóság további beruházása lesz az idén a Szilvásban lévő híd építésének, valamint a II. számú ipari park közművesítésének a folytatása, illetve további parkolóhelyek kiépítése. Kiemelte, hogy negyvenhat váradi tömbháznak van kérvénye a hőszigetelés rehabilitációs programban, ezek közül huszonkét tömbház esetében már alá van írva a kivitelezési szerződés. Mint Ghitea elmondta, az idén feltehetőleg nem nyújt be a város újabb pályázatot tömbház-hőszigetelés rehabilitációra.

Szelektíven

A műszaki igazgatóság különböző szolgáltatásokat is felügyel, ilyen a köztisztasági szolgáltatás, melynek keretében az utcatakarítás immár 614 utcára terjed ki. Ghitea aláhúzta, hogy az idén négy hónapos kampány keretében hívják majd fel a lakosság figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. A kampány során egy levelet küldenek ki a lakosságnak, amelyben azt hangsúlyozzák majd, hogy a szelektív hulladékgyűjtés a lakosság feladata. A kampányidőszak lejárta után már bírságolni fogják azokat, akik nem megfelelően gyűjtik a hulladékot, mondta Ghitea. A tavaly elfogadott kutyaszabályzatok gyakorlatba ültetése vonatkozásában is vannak feladatai a műszaki igazgatóságnak. Mint Ghitea kifejtette, eddig mintegy 10.700 gazdával rendelkező kutyát regisztráltak, és még mintegy kétezer kutya regisztrálása van hátra. A nyilvántartásba vételt még a tavasz folyamán befejezik, ezt követően pedig 2014 végéig sterilizálni kell azokat a kutyákat, amelyek ivartalanítása a szabályzatban rögzített előírások értelmében kötelező. Ghitea elmondása szerint körülbelül 3500 gazdás kutyát kell még sterilizálni. Az igazgató végezetül kifejtette, hogy a váradi körgyűrűn a két felüljáró építését legkésőbb áprilisban elkezdik, és a munkálatokat jövő év decemberig befejezik. Az igazgató megjegyezte továbbá, hogy a tavaly több mint háromezer fát ültettek, és 440 fát vágtak ki.

Múzeumodüsszeia

Újságírói kérdésekre válaszolva Mircea Mălan alpolgármester elmondta, hogy a Szilvásban lévő híd építésének műszaki tervét jelenleg vizsgálják, és amint elkészül a módosított terv, az önkormányzat tárgyalni fog az eredeti kivitelezővel, hogy folytatni kívánja-e a munkát, és amennyiben a felek nem tudnak megegyezni, akkor a város új versenytárgyalást ír ki a híd befejezésére. Az alpolgármester megerősítette a városnak azt a szándékát, hogy a Körösvidéki Múzeumot mégsem az egykori hadapródiskolába, hanem a váradi várba költöztessék. Ennek kapcsán várják az illetékes hatóság jóváhagyását, de mint Mălan fogalmazott, nem látja be, milyen ellenérvet lehetne felhozni ez ellen az elképzelés ellen.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!