ERDON Helyi hírek

2014.03.10. 12:27

Nőnapi hangversenyestek

Az elmúlt héten két nagyváradi komolyzenei koncerttel is hódoltak a nőknek a város muzsikusai. Csütörtökön a filharmóniában, szombaton a PKE-n volt nőnapi koncert.

Az elmúlt héten két nagyváradi komolyzenei koncerttel is hódoltak a nőknek a város muzsikusai. Csütörtökön a filharmóniában, szombaton a PKE-n volt nőnapi koncert.

A csütörtöki nagyváradi hangversenyest vendége Gabriel Croitoru kiváló hegedűművész, a karmester Romeo Rimbu volt. Az állami filharmóniában megtartott koncerten opera és operett részletek mellett közkedvelt romantikus kompozíciók is felcsendültek. Az esten elhangzott két opera nyitánya és egy induló. Meghallgattuk Vincenzo Bellini kétfelvonásos Norma című operájának nyitányát (1831), továbbá Gioacchino Rossini 1813-ban komponált Olasz nő Algírban című kétfelvonásos operájának nyitányát, valamint Otto Nicolai (1810-1849) A windsori víg nők című háromfelvonásos operájának a nyitányát. Verdi Aida című operájából a híres Bevonulási indulót szólaltatta meg a zenekar. Az operettek közül elhangzott Franz von Suppé Pikk dáma című operettjének a nyitánya. Gabriel Croitoru hegedűművész több hegedűdarabot is előadott. Megcsodálhattuk újra kivételes virtuozitását, ugyanakkor meleg hangú dallamvezetését is. Megszólaltatta Jules Massenet (1842-1912) Thaisz című operájából a híres Meditációt, és ugyancsak az ő előadásában csendült fel Edgar Elgar Szerelmi üdvözlet című kompozíciója, Fritz Kreisler hegedűre írt több darabja is, valamint Pablo de Sarasate Carmen című operára komponált Fantáziájának szólama. Elhangzott egy román zeneszerző, Gh. Mustea Keringője is a zenekar tolmácsolásában. A vendégművész kivételesen szép tolmácsolását siker koronázta, és a közönség tapsát megköszönve J.S. Bach egyik szólópartitájának tételét játszotta ráadásként. A zenekart vezénylő Romeo Rimbu igen jól idomult a művek kifejezte hangulatisághoz, együtt élt a filharmónia együttesével. A koncert utánTódor Albert a filharmónia vezérigazgatója virágokkal köszöntötte a zenekar hölgy tagjait.

Női szerzők

Szombaton délután Thurzó Sándor József szervezésében női szerzők előadásával adóztak a nőnapnak a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Bartók termében. Az előadott művek előadásában közreműködött Thurzó Sándor József mélyhegedűn, Thurzó Zoltán zongorán, Ichim Beáta gordonkán és Lucian Maliţa hegedűn. Megszólaltattűk Liana Alexandra szép Melódiáját, mely kompozíciót a szerző férjének dedikálta. Felcsendült Szőnyi Erzsébet magyar zeneszerző karnagy és egyben nevelő Duó című alkotása is. Szőnyi Erzsébet a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, majd a francia kormány meghívására Párizsban folytatta tanulmányait Messiaennél, 1945-46-ban Kodály Zoltán növendéke volt, és népzenei stúdiumokkal foglalkozott. Elisabeth Maconchy (1907-1994) angol zeneszerzőnő Három könnyű darabja is szerepelt a programban, és nagy sikert aratott a közönség körében Maria Theresia von Paradis Siciliaoja is. Egy váradi szerzőnő Imrik Kornélia Lengyel tánc című kompozíciója is felcsendült az esten, mint ahogy Eszlári Erzsébet Négy rövid duóját is tolmácsolták a művészek. Érdekes színt kölcsönzött a koncertnek Charlotte Hampe Hét kis barokk tánca, és Anna Amalia von Preussen későbarokk alkotása, a Fúga hegedűre és brácsára. A fellépő művészek előadása, muzikalitása megörvendeztette a hallgatóságot, nem hiányzott tolmácsolásukból a muzikalitás és a kívánt érzelemvilág megteremtése.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!