ERDON Helyi hírek

2014.03.25. 16:27

Kevés munkanélküli, alacsony átlagbér

Enyhén nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma Bihar megyében. Egyesek elvesztették jogukat a segélyhez, tudtuk meg a foglalkoztatási ügynökségen tartott keddi sajtótájékoztatón.

Enyhén nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma Bihar megyében. Egyesek elvesztették jogukat a segélyhez, tudtuk meg a foglalkoztatási ügynökségen tartott keddi sajtótájékoztatón.

A legfrissebb Bihar megyei adatokat Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója ismertette. Februárban 11.720 munkanélkülit tartottak számon Bihar megyében, kevéssel nőtt a számuk januárhoz képest, illetve tavaly februárhoz képest is, amikor a nyilvántartottak száma 11.286 volt. Több mint négyezer azoknak a munkanélkülieknek a száma, akik segélyben részesülnek, a munkanélküliségi ráta pedig 4,19% (januárban 4,17, tavaly februárban pedig 4,11% volt). Ez ez az arány jónak számít, viszont a Bihar megyei átlagbér országos szinten az utolsó öt között van, jegyezte meg az igazgató.

Visszautasították

A munkások közül kerül ki a legtöbb munkanélküli, őket követik a középfokú, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezők. A munkások aránya főleg a segélyben már nem részesülő munkanélküliek esetében szembeötlő: a 7357 személy közül 6929-en rendelkeznek csupán alapfokú végzettséggel. Amint az ügynökség igazgatója megjegyezte, egy részük nem is akar elhelyezkedni. Békési Csaba azt is elmondta: az utóbbi hónapok során 63 személy esetében megszüntették a segély folyósítását, mivel nem fogadták el az ügynökség által felajánlott tanfolyamokat, illetve munkahelyeket. „A végzettségüknek megfelelő munkahelyet kínálunk nekik, s a tanfolyamok is összhangban voltak a végzettségükkel. A segély 400 lej körüli, ők meg kevesellték a 800 lejes fizetést. Ezek szerint van más jövedelemforrásuk” - jegyezte meg az igazgató. Egyúttal három céget megbírságoltak, amiért nem tette közzé a munkahelyeket, jóval több esetben pedig figyelmeztettek.

Szakmák

Ami a segélyben részesülő munkanélküliek korát illeti, a legtöbben a 40-49 éves korosztályhoz tartoznak, őket követik a 30 és 39 év közöttiek. A többi korosztály esetében nagyjából egyforma a munkanélküliek száma. Február folyamán 563 személyt alkalmaztak az ügynökség közvetítésével: 360 kiképzetlen munkást, 50 árukezelőt, 23 gépkocsivezetőt, 24 eladót, 13 gépkezelőt és 10 általános orvosi asszisztenst. Az utóbbi időben nem voltak kollektív elbocsátások, tudtuk meg. Egy cég jelezte ugyan, hogy 300 embert fog elbocsátani de végül sikerült találnia egy új üzleti partnert és elállt szándékától.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!