ERDON Helyi hírek

2014.03.03. 14:34

Fejlesztik az onkológiai központot

Nagyvárad- Hétfőn kórházi terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott a nagyváradi önkormányzat. Dr. Gheorghe Carp, a Megyei Kórház főigazgatója ismertette a közelmúltbeli változásokat.

Nagyvárad- Hétfőn kórházi terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott a nagyváradi önkormányzat. Dr. Gheorghe Carp, a Megyei Kórház főigazgatója ismertette a közelmúltbeli változásokat.

A városháza kistermében kezdődött sajtótájékoztatón megjelent dr. Gheorghe Carp, akinek március 3-án megszűnt ideiglenes mandátuma a Városi Kórház élén, s ismét elfoglalta főigazgatói helyét a Megyei Kórházban, dr. Claudia Cladovan, a Városi Kórház új menedzsere és dr. Lucia Daina, a Megyei Kórház orvos-igazgatója, aki az elmúlt hetekben ideiglenesen vezette az intézményt. Rövid ideig tiszteletét tette Ilie Bolojan polgármester is azért, hogy köszönetet mondjon mindhármójuknak az elmúlt időszakban végzett tevékenységükért.

Dr. Gheorghe Carp felidézte, hogy tavaly ősszel azért vette át ideiglenes a Városi Kórház irányítását, mert veszteségesen működött, 2013 szeptemberében például 1,8 millió lejes veszteséget termelt. A legrosszabb pénzügyi állapotban az ideggyógyászat, a tüdőgondozó és a pediátria volt, azonban mára sikerült konszolidálni a helyzetet, idén januárban 909 ezer lejes nyereséget könyveltek el. A problémák közül a főigazgató kiemelte, hogy például az orvosok nem tudták, hogy a teljesítményükre vonatkozó adatokat miként rögzítsék a számítógépen, illetve 230 munkaügyi per is folyamatban volt, melyek közül egy kivételével valamennyi megoldódott.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor jelentős befektetések is zajlottak: 4,9 millió lejért felújították a neurológia és pszichiátria I. pavilonját, 1 millió lejért egyetlen tömbbe tömörítették a kórházak élelmiszer-ellátó részlegét, amely kéthetes bezárás után képes lesz arra, hogy naponta 1000 betegnek biztosítson ételt, 192 ezer lejt költöttek arra, hogy átköltöztessék a járványosztályt a Gheorghe Dima utcából a Körös áruházzal szembeni kórházépületbe (egy új patikát avattak itt), renovált helyiségekbe, valamint több mint 16 millió lejt ruháztak be az onkológiai központba. Utóbbival kapcsolatban dr. Gheorghe Carp kiemelte, hogy tovább szeretnék fejleszteni, hiszen egy kimutatás szerint Bihar megyében évente 2250-2700 rákos beteget kezelnek, akik közül 300 gyermek, illetve évente körülbelül 2500 új esetet diagnosztizálnak, 130 daganatos gyermeket. A tervek közt szerepel az onkogenetika fejlesztése modern kivizsgálások révén, a sugárterápia alkalmazásának folytatása egy második részecskegyorsító készülék beszerzésével, illetve orvosfizikusok képzése által, egy ráksebészeti osztály létesítése műtővel és a szükséges intenzív terápia lehetővé tételével, egy korszerű morfopatológiai részlegnek a kialakítása, egy nukleáris orvostani laboratóriumnak a létesítése, a Városi Kórház harmadik emeletén a hematológiai osztálynak a fejlesztése, valamint egy őssejt-átültető központnak és szervbanknak a kialakítása a negyedik emeleten.

Szülészet

Dr. Lucia Daina kifejtette, hogy a Kolozsvári úti Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályainak felújítási munkálataira áfával együtt 7,4 millió lejt költöttek, mely összeget az Egészségügyi Minisztérium biztosította a Világbank által nyújtott finanszírozás köszönhetően. Építészeti és szerelési munkák zajlottak a B1 és B2 épülettestek I. és II. emeletein, a B1 és B2 alagsorában, valamint a B2 IV. emeletén, a szülészeten. Újdonságnak számít, hogy a pincébe átköltöztetik a személyzet öltözőjét, illetve szemináriumi termeket alakítottak ki az orvostan hallgatóknak és a rezidenseknek.

Az orvosigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy modern érsebészeti osztályt szeretnének létesíteni a Megyei Kórházban, melynek megvalósítása érdekében számítanak Jagamos Endre kardiológus főorvos támogatására, illetve két marosvásárhelyi orvos professzort is szeretnének Váradra csábítani. Emellett a közeljövőben szív- és érrendszeri sebészeti beavatkozásokra is nagyobb hangsúlyt fektetnének, valamint a trombózisok kezelésére.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!