ERDON Helyi hírek

2014.03.11. 14:20

Építkezések és zöldövezetek mindenfelé

Az önkormányzat tavalyi évi megvalósításokról és az idei évi tervekről beszéltek keddi sajtótájékoztatójukon Nagyvárad elöljárói: Ilike Bolojan polgármester, illetve Mircea Malan és Ovidiu Muresan alpolgármesterek.

Az önkormányzat tavalyi évi megvalósításokról és az idei évi tervekről beszéltek keddi sajtótájékoztatójukon Nagyvárad elöljárói: Ilike Bolojan polgármester, illetve Mircea Malan és Ovidiu Muresan alpolgármesterek.

Ilie Bolojan megemlítette, hogy öt fő irányt szabtak meg a 2014-es évre, ezek az európai uniós forrásokat felhasználó projektek megvalósítása, a város gazdasági fejlődésének fenntartása, a hőszolgáltatás minőségének javítása, a szolgáltatások jobbítása, valamint a város zöldövezeteinek a bővítése oly módon, hogy azok össze is legyenek kötve egymással bicikliutakkal, és gyalogos ösvényekkel.

Kincstári optimizmus

Ovidiu Muresan alpolgármester hangsúlyozta azt, hogy kiemelt fontosságú a város számára az, hogy javítsanak az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások minőségén, amelyhez hozzátartozik az adminisztratív, bürokratikus tevékenységek átláthatóbbá és gördülékenyebbé tétele, a pénzügyi előreláthatóság, illetve a polgárok bevonása a döntéshozatalba. Ez utóbbi vonatkozásban el szeretnék érni azt, hogy minél többen vegyenek részt a közvitákon. A városfejlesztés szempontjából kiemelt célkitűzés a Borsi úti, a Vitéz (Decebal) úti egykori ipartelepek, illetve a 2. számú hőerőmű területének újrahasznosítása, új ipari parkok létrehozása, illetve annak elősegítése, hogy ezekben az ipari parkokban megtelepedjenek különböző befektetők. Kijelentette, hogy az elképzelések közé tartozik vegyipari cégek idecsábítása a Sinteza vállalat mellé. A befektetők idevonzásában fontos tényező lehet a Szentmártonnal való fúzió is, hiszen ott további szabad területeket lehet majd felajánlani a beruházók részére. Ugyanakkor a helyi oktatást is próbálják a munkapiaci igényeknek megfelelően alakítani. Ovidiu Muresan leszögezte, hogy szeretnék, ha Nagyvárad az ország legtisztább és legbiztosabb városa lenne.

Mérőműszert mindenhová

Mircea Malan a maga során kifejtette, hogy 2014-ben az EU-s forrásokból történő infrastrukturális fejlesztések megvalósítása első számú prioritása a váradi önkormányzatnak, már csak azért is, mert az idén több mint száz millió euró értékű munkálatok kezdődnek el (a Szent László tér felújítása, a gyorsforgalmi út építése, a hőerőmű modernizálása, stb.). Ezek közül a beruházások közül is kiemelkedik a hőerőmű és a fűtési hálózat megújítása. Kifejezte reményét, hogy egy hónapon belül meglesz a nyertest a kazán beszerelési munkálatnak, majd pedig megkezdődhet a hálózatfelújítás. Elmondta, hogy 2015 végéig mindenhol beszerelik a fűtésfogyasztás mérő órákat. Hozzátette, hogy a tervek szerint minden lépcsőházhoz külön fogyasztásmérőt szerelnek majd, ugyanakkor automatikus fogyasztásleolvasó-rendszert is bevezetnek, amivel a számlázást könnyítik majd meg. Ez a munkálat a Hőszolgáltató (Termoficare) rt. költségvetését terheli majd. Végezetül bejelentette, hogy 2020-ig be az egész városban kiépítik a meleg víz visszaforgató vezetékeket, míg a termálvíz felhasználása tekintetében együttműködnek majd a Transgex céggel.

Zöldövezetek

Ilie Bolojan polgármester az elkövetkező két évben kialakítandó zöldövezetekről beszélt. Elmondta, hogy a már meglévő 129 hektárnyi zöldövezet az idén és jövőre további 24 hektárral fog gyarapodni, ráadásul ezeket a zöldövezeteket bicikliutakkal, sétányokkal fogják összekötni. Az Oncsa telepen a Ion Bogdan utcai óvoda mögött hétezer négyzetméternyi telken, a Körösök Vízügyi Igazgatóságánál pedig másfél hektárnyi telken lesz új zöldövezet. A Barcaului utcán végighaladó vasúti sín környékét is rehabilitálják, és a sínek mentén a magasabbik oldalon sportpályák, az alacsonyabbik oldalon zöldövezetek lesznek. Itt már idén őszig végeznek a munkálatokkal. A következő terület a Xenopol és az Onestilor utcák által közrezárt telek, ahol magáncégekkel partnerségben alakítanak ki zöldövezeteket. Park létesül az Octavian Goga utcán is a vágóhíd melletti telken, ahol jelenleg a RER Ecologic Service telephelye működik. Szőlős lakónegyedben az Adona patak mentén mintegy egy hektáron, a Lotus bevásárlóközpont mellett pedig hét hektáron alakítanak ki zöldövezetet, és végül a Kálvária (Gomba) domb oldalán, illetve a Szilvásban is kialakítanak zöldövezetet. Ilie Bolojan kifejtette, hogy amennyiben mindezek a tervek megvalósulnak, akkor a város minden pontján maximum 350 méteres körzeten belül található lesz egy zöldövezet.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!