ERDON Helyi hírek

2014.03.02. 10:59

Előadás a regisztrációról és a szavazásról

Nagyváradra látogatott Magdó János kolozsvári főkonzul az Evangélikus-Lutheránus Egyház szorgalmazására. A főkonzul a magyarországi választás feltételeiről és technikai tudnivalókról tartott előadást.

Nagyváradra látogatott Magdó János kolozsvári főkonzul az Evangélikus-Lutheránus Egyház szorgalmazására. A főkonzul a magyarországi választás feltételeiről és technikai tudnivalókról tartott előadást.

Február 27-én, csütörtökön Magdó János kolozsvári főkonzul tartott előadást a magyarországi választásokon való részvétel módozatairól, a regisztrációról és más ehhez tartozó technikai kérdésekről a nagyváradi evangélikus templomban. Az érdeklődőket Mátyás Attila evangélikus lelkipásztor köszöntötte, elmondva, hogy „az első világháborút lezáró békediktátum óta eltelt időszakban, az anyaországból kirekedt magyarságnak az idén első alkalommal adatik meg a lehetőség, hogy a választásokon részt vehessen és akaratát kinyilvánítsa. Reméljük, ez az alkalom nem egyszeri lesz, hanem a jövőben is megvalósulhat”. Előadása elején Magdó János egy rövid történelmi áttekintőt követően beszélt az egyszerűsített állampolgárság megadásáról, valamint a választási törvények módosulásáról, amely lehetővé teszi, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok is részt vegyenek az országgyűlési választásokon.

Technikai részletek

Nem csak lakcímmel rendelkező állampolgárok, hanem a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak az országgyűlési választáson, amennyiben kérik felvételüket a névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodától (NVI). Magdó János elmondta, regisztrálni már több hónapja lehet, mégis aki még nem tette meg, a választásokat megelőző 15. napig, vagyis március 22-ig még regisztrálhat. Mint kiemelte, aki szeretne szavazni, az mindenképpen regisztráljon mihamarabb, ezt megteheti egyszerűen interneten keresztül vagy a körülményesebbnek számító postai úton. Utóbbi esetében vegyék figyelembe a postai kézbesítés idejét is, hogy időben elérjen a kitöltött dokumentum az NVI-hez. A regisztrációt követően mindenki megkapja a szavazó lapot és egy nyilatkozatot, amelyet kitöltve, a kapott borítékba téve kell visszaküldeni a budapesti NVI-hez. Magdó János felhívta a figyelmet, hogy a lakcímmel nem rendelkezők csak listára szavazhatnak, továbbá, hogy a nyilatkozatot ugyanazokkal az adatokkal töltsék ki, mint a regisztrációkor, valamint a dokumentum aláírásáról se feledkezzenek meg.

Visszaküldési lehetőségek

A szavazatot tartalmazó borítékok eljuttatására négy lehetőség is van: postai úton, ez esetben a levél meg kell érkezzen április 5-én éjfélig, de itt is számításba kell venni a kézbesítési időt és egyéb körülményeket. Másik lehetőség, ha Kolozsváron, Csíkszeredában vagy Bukarestben a főkonzulátuson dobja be a szavazatot a választópolgár az erre a célra kihelyezett urnába. A főkonzulátusok előnye, hogy még április 6-án este 19 óráig is le lehet adni a szavazatot. Harmadik lehetőség, ha a 97 magyarországi választókerületi központ egyikében adják le a szavazatot, vagy az első magyarországi postán feladják. Negyedik lehetőség, ha a borítékot valakivel eljuttatják Budapestre, egy magyarországi postahivatalba vagy éppen a kolozsvári főkonzulátusra. Magdó János röviden a lakcímmel rendelkezők szavazási lehetőségeiről is beszélt: ez esetben a választópolgárnak két szavazata van, listára és a körzethez tartozó egyéni képviselőre is voksolhat. Regisztrálniuk nem kell, lényegében ugyanúgy szavazhatnak, mint a Magyarországon élő polgárok. A jelenlevők az előadást követően feltették kérdéseiket és megosztották aggodalmaikat a postai kézbesítéssel kapcsolatban. A választásról és a regisztrációról további információkat a www.valasztas.hu honlapon is találnak.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!