ERDON Helyi hírek

2014.03.31. 12:14

Elkezdődött a tavaszi vásár

Március 31-én délben indult útjára a Caritas Catolica és más egyesületek által szervezett tavaszi vásár a váradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban. A vásárt más iskolákban is megrendezik.

Március 31-én délben indult útjára a Caritas Catolica és más egyesületek által szervezett tavaszi vásár a váradi Mihai Eminescu Főgimnáziumban. A vásárt más iskolákban is megrendezik.

Nyolcadik alkalommal szervez kiállítással egybekötött vásárt váradi oktatási intézményekben a Caritas Catolica, a Bihar Megyei Mozgássérültek Egyesülettel, az Élet Autizmussal Egyesülettel, a Hit és Fény Alapítvánnyal és a Szent Ferenc Szociális Központtal közösen. A vásáron az iskolások fogyatékkal élő gyermekek kézműves munkáit tekinthetik és vásárolhatják meg. A húsvétváró tavaszi vásárt idén a Mihai Eminescu főgimnáziumban szervezték meg. Nagy Andrea, a Caritas Catolica munkatársa elmondta, hogy hat évvel ezelőtt ugyanebben a tanintézetben egy kiállítást szerveztek a speciális igényű fiatalok munkáiból, de sokan nem csak megnézni szerették volna a kézzel készült dísztárgyakat, ékszereket, levelezőlapokat, hanem megvásárolni is. Így ugyanabban az évben karácsony előtt még egy vásárt szerveztek ezekből a munkákból. Így alakult ki a vásárral egybekötött kiállítás ötlete, amelyet immár nyolcadik alkalommal szerveznek meg. A vásár további állomásai: a Szacsvay Imre Általános Iskolában az előzetesen meghirdetett dátumtól eltérően április 3-án szervezik meg, április 9-én a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, április 10-én pedig a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban kap helyet a vásár, minden helyszínen 9-14 óra között.

Szeretetszolgálat éve

Egeli József, a Caritas Catolica aligazgatója a vásár megnyitóján kiemelte, hogy Böcskei László római katolikus megyéspüspök a 2014-es évet a szeretetszolgálat évének nyilvánította, mely márciustól október 25-ig tart. „Egyesületünk többféle rendezvénnyel járul hozzá ehhez. Természetesen mindennapi munkánk mellett szervezzük ezeket a rendezvényeket. Ide sorolható a vásár is, amelyet húsvét és karácsony előtt már több éve megszervezünk. A vásárokon fogyatékkal élő gyermekek kézműves munkáit állítjuk ki. Főként középiskolákat próbáltunk megcélozni ezekkel a kiállításokkal egyrészt azért, hogy ezek a gyermekek érezzék, hogy a társadalomnak ők is teljes jogú tagjai, ugyanakkor a középiskolás diákoknak is szeretnénk felébreszteni a szociális érzékenységüket a fogyatékkal élők iránt. Reméljük sikerül célunkat elérni” – tette hozzá végezetül Egeli József.

Önkéntes csoportok

Hochhauser Enikő, az iskola aligazgatója elmondta, a tanulók nem csak a vásárok alkalmával találkoznak a fogyatékkal élő fiatalokkal, hiszen az oktatási intézményben több éve működnek önkéntes csoportok. „A tanár kollégák által vezetett csoportok kapcsolatot tartanak azokkal az intézményekkel, szociális központokkal, speciális iskolákkal, amelyek a fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkoznak, közös tevékenységeket szerveznek, főként a kézműves foglalkozást szeretik, mind a diákjaink, mind a speciális igényű fiatalok. Ezen foglalkozások során diákjaink közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek a fiatalokkal, és sokkal nyitottabbak, elfogadóbbak is lesznek” – részletezte az aligazgatónő.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!