ERDON Helyi hírek

2014.03.18. 12:07

Egyre több kamera figyeli a váradiakat

Nagyváradon március végéig 52 újabb megfigyelő kamerát szerelnek fel és helyeznek üzembe a már működő mintegy nyolcvan kamera mellé.

Nagyváradon március végéig 52 újabb megfigyelő kamerát szerelnek fel és helyeznek üzembe a már működő mintegy nyolcvan kamera mellé.

A Nagyváradi Ingatlankezelő 2013-ban írt alá megállapodást a Nagyváradi Helyi Rendőrséggel a városban kihelyezett megfigyelő kamerákra vonatkozóan. A megállapodás értelmében az ingatlankezelő átvett a közösségi rendőrségtől harmincegy, a 2005-2007 időszakban kihelyezett ipari kamerát, de az ingatlanközvetítő már egy évvel korábban vásárolt és kihelyeztetett a városba ötven megfigyelő kamerát. Minderről Petri Csilla, a nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztályának munkatársa tájékoztatta lapunkat, hozzátéve, hogy a 2012-ben vásárolt kamerákat a város ki- és bejáratainál helyezték el a közutak mentén, de került belőlük a vasútállomásra és belvárosba is.

Közel kétszáz szem

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a megfigyelési rendszer bevezetése óta a bűncselekmények száma látványosan csökkent Nagyváradon, ugyanis 2012-höz képest az elmúlt évben 382-vel kevesebb volt a bejelentett bűnesetek száma, ugyanakkor jelentős mértékben csökkentek a rongálások is. A kedvező eredményen felbuzdulva az ingatlankezelő 360 ezer lej értékben újabb 52 megfigyelő kamerát vásárolt, ezek között van hét Speed Dome típusú is, amelyeket 360 fokos szögben lehet elfordítani, és kétszáz méteres távolságba is ellátnak. Petri Csilla elárulta, hogy az új kamerákat március 31-ig felszerelik és üzembe helyezik a fő közúti csomópontoknál, valamint a Fő utcán, a Zöldfa (Alecsandri) utcán és más belvárosi területeken. Hozzátette, hogy a tervek szerint az év végéig további hatvan kamerát fog vásárolni az ingatlankezelő, amelyeket olyan közúti csomópontoknál helyeznek el (Sztaroveszki/Magheru út, Ghillányi/Cantemir), ahol jelenleg nincs, vagy nincs elegendő kamera. A berendezéseket közbeszerzési eljárás során vásárolja meg az intézmény, és amennyiben megtörténik ez a vétel, a városban összesen 193 megfigyelő kamera fog működni. A berendezések az ingatlankezelő tulajdonát képezik, viszont a nagyváradi rendőrség használja azokat. A rendőrség Aradi úti székhelyén folyamatosan figyelik a monitorokat a rendőrök. A kamerák felvételeit hét napig tárolják, melyek ezt követően törlődnek. A felvételekhez magánszemélyek nem férhetnek hozzá.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!