ERDON Helyi hírek

2014.03.06. 12:04

Egyházzenei körkép, kalendárium formában

A napokban jelent meg a Református Zenei Kalendárium 2014 című kiadvány, mely által egy úttörő kezdeményezés öltött testet: a KREK egyházzenei körképe, és kalendárium is egyben.

A napokban jelent meg a Református Zenei Kalendárium 2014 című kiadvány, mely által egy úttörő kezdeményezés öltött testet: a KREK egyházzenei körképe, és kalendárium is egyben.

Tavaly nagyon sok zenei esemény volt a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben (KREK), melyek egy része nyilvánosságot is kapott a sajtóban, de természetesen nem ez volt az elsődleges cél, hanem a zene és ének általi imádkozás, a közösségek, gyülekezetek életének színesebbé tétele. A KREK püspökének, Csűry Istvánnak volt az ötlete, hogy egy kiadványban, egy "zenei kalendáriumban" összegezzék az eseményeket, és novemberben már össze is ültek a KREK-hez tartozó 9 egyházmegye zenei bizottságai, előkészíteni a kiadványt, tudtuk meg Orosz Otília Valériától, egyházkerületi zenei előadótól, aki szerkesztőként jegyzi a nyomdából a napokban kikerült kiadványt.

Kántorok címtára

A kilencből hat egyházmegye (nagybányai, szatmári, érmelléki, bihari, szilágysomlyói, zilahi) küldött írott és fotókkal ellátott anyagot a kalendáriumhoz, ami természetesen nem azt jelenti, hogy az aradi, a temesvári és a nagykárolyi egyházmegyékben nem voltak események. A kiadvány fejezeteiben szó van KREK-szintű, és helyi eseményekről, a kalendárium-jelleget erősítik az évfordulós megemlékezések, a névnapokkal ellátott naptár, a bibliaolvasó kalauz, és elsőként jelent meg a kántorok és karvezetők címtára. Utóbbi hiánypótló, nagy segitségére lesz az érintetteknek a szakmai kapcsolattartásban, az események megszervezésében, mondta Orosz Otília Valéria. A könyv korlátozott példányszámban 20 lejét szerezhető be egyelőre az esperesi hivatalokon keresztül, hivatalos bemutatójára március 12-én, szerdán kerül sor a Lórántffy Zsuzsanna Egyházi Központban.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!