ERDON Helyi hírek

2014.02.26. 13:58

USD van az USL helyett

Továbbra is a PSD vezeti az országot, a kormányt pedig Victor Ponta – az USL felbomlása után ugyanis gyorsan más szövetségeseket szereztek maguk mellé. Sőt, újabbal tárgyalnak.

Továbbra is a PSD vezeti az országot, a kormányt pedig Victor Ponta – az USL felbomlása után ugyanis gyorsan más szövetségeseket szereztek maguk mellé. Sőt, újabbal tárgyalnak.

Formailag jönnek változások a kormányban azt követően, hogy kilépett onnan a PNL. Mint ismeretes, az Antonescu-féle liberálisok lépése nyomán felbomlott az USL pártszövetség. Azonban ennek vezető ereje, a PSD volt, amelyik épp az USL révén tett szert kétharmados hatalomra – és e változás nyomán is a legerősebb kormányerő marad. Sőt, a PSD időközben egy másik pártszövetséget hozott létre, lényegében két olyan szatellitpártból, amelyek eddig is támogatták, ezután pedig biztosítják a megfelelő mennyiségű szavazatot a parlamentben, valamint az EP-választásokon is e szövetség fő erejeként indul a PSD. Az új konglomerátum, amely az USL helyébe lépett, a Szociáldemokrata Szövetség, vagyis az USD nevet kapta, és a PSD mellett a PC és az UNPR vesz részt benne. Victor Pontáék így máris többséggel bírnak ismét, ám ez egyelőre törékeny. Ezért folytatják tárgyalásukat az RMDSZ kormányra emeléséről is. Erről Kelemen Hunor pártelnök szerdán már azt nyilatkozta, ő nem látott komoly gondokat a szétszakadt USL-ben, semmi olyasmit, ami a vitákon túl a PNL távozását indokolta volna, és az RMDSZ nyitott a párbeszédre a PSD-vel. Időközben megtörtént a liberális miniszterek visszaléptetése, az üresen maradt helyeket átvették Pontáék emberei. Ezen túlmenően azonban helyi szinti menő leváltási hullám érheti a PNL-t.

Helyi szinten is megalakult az az újabb pártszövetség, amellyel a PSD saját kormányzását próbálja bebiztosítani, azt követően, hogy a PNL kilépése nyomán szétszakadt az USL szövetség. Ehelyett a PSD létrehozta az USD szövetséget, amelyben két kis párt támogatja őket, a PC és az UNPR. E három formáció megyei vezetői írták alá tegnap Nagyváradon az USD itteni szervezetének alapítóokmányát. Az USD a terveik szerint a 2016-os választásokig él majd, és már az idén tavasszal esedékes EP-választásokon is közösen indul a nevezett három párt.

Az ünnepélyes aláírás után Ioan Mang, a PSD helyi vezetője újságírói kérdésekre elmondta: a PNL kilépése nyomán nem kívánja felmondani itteni, helyi paktumaikat, azaz folytatják az együttműködést Nagyvárad liberális polgármesterével és a megyei tanács liberális vezetőjével is. „Vihetjük tovább a közös projekteket, de nem automatikusan, immár sokkal keményebben fogunk tárgyalni a támogatásunkról a PNL-sekkel, mint eddig” – tette hozzá Mang. Felmerült az is, hogy Antonescu liberális vezető csak a minisztereik és államtitkáraik visszalépését kérte, a helyi közintézmények élére juttatott tisztségviselőkét nem. Mang nem is tagadta, hogy a PSD számára az tűrhetetlen, és leváltási hullám jön. Így fogalmazott: „Nem azonnal, hanem hetek vagy hónapok alatt lépünk – de az mindenképp elfogadhatatlan lenne, hogy a kormány felügyelete alatt működő helyi közintézmények vezetői immár ellenzékből szidják a kormányt, de onnan kapják a fizetésüket.

Fejlemények

Változatlanul téma az RMDSZ belépése a PSD vezette kormányba, a PNL helyére. Mang erről támogatólag nyilatkozott tegnap, de központi szinten is vannak fejlemények. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ugyanis első ízben ismerte el tegnap, hogy immár hivatalosan is tárgyalnak Victor Pontával.

Időközben megjelent a PNL belső ellenzéke is: Călin Popescu Tăriceanu elsietettnek nevezte a kormányból való távozásukat, és azt mondta, kérni fogja Crin Antonescut, hogy térjenek vissza az USL-be, ha pedig erre nem hajlandó, akkor személyesen beszél Pontával. Felmerült az is, hogy a PNL immár ellenzékből bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni az új kormányt – egyelőre azonban óvatosak, mivel kevesen lennének ehhez. Ha pedig a szintén ellenzéki PDL nyújtana be bizalmatlanságit, azt nem támogatnák – mivel céljuk az, hogy épp a PDL választóit is megszerezzék, így nyilvánosan nem működhetnek együtt. Álíltólag közben kiszivárgott: Antonescu most nem csak arra játszik, hogy immár ellenzéki jelöltként megnyerje az államfőválasztást, hanem azt is megpróbálja elérni, hogy év végéig megdöntsék a PSD és szövetségesei uralmát, és a PNL adja esetleg az államfő mellett a kormányfőt is.

 Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!