ERDON Helyi hírek

2014.02.23. 14:08

Szórakoztató hangversenyest

Thurzó Zoltán zongoraművész szervezésében változatos műsor hangzott el szombaton este a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ termében.

Thurzó Zoltán zongoraművész szervezésében változatos műsor hangzott el szombaton este a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ termében.

Bevezetőként adták elő Darius Milhaud (1892 – 1974) hegedűre, klarinétra és zongorára írt Szvitjének tételeit. A modern muzsika „nagy öreg emberének” nevezett szerző a Hatok csoportjának egyik alapítója, aki minden rafináltság mellett sem vesztette el örömteljes naivitását. Fogékony volt az új benyomásokra, az új hatásokra. Művét azonban elsődlegesen líraiság jellemzi, hiszen a szerző a dallamot tartja a muzsika alapelemének azzal a szándékkal, hogy az utca embere is dúdolja azt. A többtételes művet Oláh Boglárka játszotta hegedűn, Ary Jonathán klarinéton és Thurzó Zoltán zongorán. Az előadók igen közvetlenül szólaltatták meg a tételek hangulatát. A játék című rész sajátos poézisét is igen meggyőzően hozták felszínre. Tasnádi Ferencz (bariton) három darabban is fellépett, így Mozart Figaro házasságából Almamviva gróf áriáját énekelte a harmadik felvonásból. Az igényes áriát igen közel tudta hozni nemes csengésű baritonjával. Ugyancsak az ő előadásában hallgattuk meg Schubert A téli utazás ciklusból A fogadó című dalt, valamint J.L. Bock Hegedűs a háztetőn híres darabjából a Ha én gazdag lennék című dal előadásával is sikert aratott. Felesége Tasnádi Melinda énekében felismerhető az operetthez való vonzódás, és erre a stílúsra való ráérzése. Lehár Ferenc Giudita című operettjéből Olyan forró ajkamról a csók című áriáját, valamint ugyancsak Lehár Ferenctől a Cigányszerelemből a Messze a nagy erdő című közismert dalát énekelte.

Kiemelkedő zongorajáték

Kiemelkedő előadásban csendült fel Grieg Peer Gynt Szvitjéből a Reggeli Hangok, az Aase anyó halála, az Anitra tánca és A hegyi király barlangjában című tételek. A négykezesre írt zongorakompozíciót Péter Izabella tanárnő és Thurzó Zoltán igen szép előadásában hallgattuk meg. Az esten még felcsendült Charles Griffin Poh Ben Suite első tétele Székely István (klarinét) és Thurzó Zoltán (zongora) tolmácsolásában. Az esten a Nagyváradi Művészeti Líceum három növendéke is fellépett. A negyedik osztályos Balaj Rebeca (Péter Izabella tanítványa) Mozart d-moll Zongorafantáziáját (1782, Bécs, d-moll) játszotta meglepő biztonsággal, sőt, mozartiasan. Jakabfy Boróka hatodik osztályos tanuló fuvolán szólaltatta meg igen megnyerően Chopin Variációk egy Rossini témára című kompozícióját. Zeffer Hanna hetedik osztályos tanuló szintén fuvolán Carmen Petra román zeneszerző Szvit fuvolára és zongorára írt művének első és harmadik tételét adta elő Péter Izabella kíséretével. Befejezésül Kovács Béla átiratában Sólem Aléchem átdolgozott jiddis dalok hangzottak el Alex Seretoc (ütőhangszerek), Flaviu Seretoc (nagybőgő), Thurzó Zsoltán (zongora), Székely István (klarinét) előadásában. Igen hatékonyan, magával ragadóan, atmoszférát teremtően csendült fel a mű. A teltházas közönség nagy tetszéssel fogadta az előadott alkotásokat. A Thurzó Zoltán által jól megválasztott műsor igen kellemes élményben részesített.

Tuduka Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!