ERDON Helyi hírek

2014.02.09. 21:07

PSD: kampányban szeret minket...

Nagyváradon járt a legnagyobb kormánypárt, a PSD egyik erős embere Valeriu Zgonea, aki egyúttal a Képviselőház elnöke is. Állítólag a barátunk – holott valójában azért jött, hogy pártja EP-választási kampányát szervezze.

Nagyváradon járt a legnagyobb kormánypárt, a PSD egyik erős embere Valeriu Zgonea, aki egyúttal a Képviselőház elnöke is. Állítólag a barátunk – holott valójában azért jött, hogy pártja EP-választási kampányát szervezze.

Hirtelen állítólag „Nagyvárad barátja” lett a PSD egyik vezetője, Valeriu Zgonea képviselőházi elnök. Legalábbis így mutatta be őt a PSD váradi székházában a sajtónak vendéglátója és párttársa, Ioan Mang, a PSD megyei elnöke – kiváltva ezzel az újságírók kétkedését. Egyesek hangot is adtak annak, hogy e „barátság” nagyon váratlanul alakult ki - tekintve, hogy Zgonea eddig lényegében hanyagolta Váradot és a térséget is. Ám ezután – átmenetileg – nem fogja: Mang ugyanis hozzátette, hogy Zgonea „az Európai Parlamenti választási kampányban még minimum kétszer fog erre járni”.

Egyébként látogatásának valós célja ezúttal is ez volt: a PSD és szövetségese, a PC itteni megyei vezetőivel tárgyalt, valamint külön egyeztetett az e két párt színeiben megválasztott Bihar megyei polgármesterekkel is, a közelgő EP-választási kampányban követendő stratégiájukról. Váradi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: nehéz év lesz ez a PSD-nek, mivel ugyan most is a legerősebb párt, de több választáson kell megőriznie ezen pozícióit.

Nyilazgatás

A május 25-i EP-választás kapcsán azt tervezik, hogy „az aktivisták házról házra megkeresnek mindenkit, aki hisz a PSD-ben”. A párt célja, hogy a szavazatok legalább 35%-át beseperje, és ezzel „Európa 3-4 legerősebb baloldali párjának egyikévé váljon”. Hozzátette: „Főként azt akarjuk, hogy ne támadjuk koalíciós partnerünket. Arról beszéljünk, ami összeköt bennünket, a megvalósításainkról. Romániának szolidaritásra van szüksége”. Nem sokkal ezt követően aztán kvázi nyilakat lődözött koalíciós partnerük, a PNL felé (amelynek választási jele egyébként épp egy sárga nyíl). A PSD-s Zgonea a minisztercserék (ld. 1. oldal) kapcsán bírálta a PNL-t. Mint ismeretes, az új belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes Klaus Johannis, Nagyszeben polgármestere lesz, aki a PNL egyik alelnöke is. Zgonea felhívta a figyelmet: „Johannis úrnak tiszteletben kellene tartania a törvényeket, ha a kormány tagja akar lenni. Szem előtt kellene tartania az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vele kapcsolatos megállapításait, amelyek szerint ha belügyminiszter lesz, le kellene mondania Nagyszeben polgármesteri posztjáról”. A PSD-s politikus szerint a PNL-s Jonannisnak akkor kellene mennie Szeben éléről, amint leteszi a miniszteri esküt. Zgonea azt viszont megtagadta, hogy a PNL más miniszterjelöltjeiről is véleményt mondjon. Azzal kerülte ki ezt, hogy „a javaslatokat majd az USL szövetségen belül elemezzük”.

Ami a törvényhozási munkát illeti, azt nyilatkozta: a parlamentben is többségben lévő kormányoldal fő törvényhozásbeli tevékenysége abban áll, hogy ismét megszavaztassa azokat a jogszabályokat, amelyeket Traian Basescu nem megfelelőnek ítélt és nem hirdetett ki, hanem visszaküldte átgondolásra a parlamentnek. Ami a PSD-elnök és miniszterelnök Victor Ponta által szorgalmazott új illeték bevezetését illeti, úgy fogalmazott, szerinte a literenként 7 eurocentes üzemanyag-illeték alkalmazása nem fog drágulási hullámot indítani.

Valeriu Zgonea nagyváradi látogatása végén szombaton szabályos munkalátogatást tett az UAMT szerszámgépgyárban. Az ország egyetlen olyan autóalkatrész üzemében, amely teljes egészében román tőkével működik, a politikus dicsérte az üzemet – oda lyukadva ki, hogy szerinte a saját kormányuk járul hozzá leginkább a gazdaság élénkítéséhez...

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!