ERDON Helyi hírek

2014.02.12. 17:30

Őrizetből házi őrizetbe

Dorinel Edu üzletembert az első olyan őrizetbe vett személy Bihar megyében, akit az új büntető törvénykönyv alapján házi őrizetbe helyeznek.

Dorinel Edu üzletembert az első olyan őrizetbe vett személy Bihar megyében, akit az új büntető törvénykönyv alapján házi őrizetbe helyeznek.

A Nagyváradi Ítélőtábla kedden elrendelte, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Dorinel Edu üzletembert helyezzék házi őrizetbe, és ezzel ő az első olyan őrizetbe vett személy Bihar megyében, akit az új büntető törvénykönyv alapján házi őrizetbe helyeznek. Az üzletember ellen többek között pénzmosás és az állami költségvetés megkárosítása gyanújával folytat vizsgálatot a Bihar Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség. Dorinel Edut tavaly november 15-én vették őrizetbe. A gyanú szerint 2007-ben és 2008-ban, valamint 2010 novembere és 2012 decembere között az Eduflor Construct kft., a Romaro Impex kft. és a Doriconstruct kft. ügyvezetőjeként fantomcégek által el nem végzett szolgáltatásokról állított ki fiktív számlákat összesen 36.600.000 lej értékben. Az Így okozott kár meghaladja a 14,2 millió lejt.

Kedvezőbb feltételek

A házi őrizetbe vételi kérelmet eredetileg elutasította a Bihar Megyei Törvényszék, de az üzletember ügyvédje, Razvan Doseanu fellebbezett, és ezt követően született az Edu számára kedvezőbb döntés. Doseanu szerint e döntés megszületésében közrejátszhatott az, hogy még nem nyert pontos megállapítást, hogy mekkora az okozott kár, illetve az, hogy már négy hónapja őrizetben volt, ráadásul Edu már meglehetősen előrehaladott korú és beteg is.

Adrian Bucur a Bihar Megyei Rendőrség főfelügyelő-helyettese a Bihoreanul hetilapnak azt nyilatkozta, hogy az üzletember újrakezdheti tevékenységeit a bíróság által megszabott feltételek mellett, és a rendőrök időnként ellenőrzik őt, hogy betartja-e a bíróság döntését. Edu az új Büntető Törvénykönyv értelmében a házi őrizet ideje alatt csak a bíróság engedélyével hagyhatja el otthonát, továbbá nem szabad a tanúkkal vagy a szakértőkkel kommunikálnia, sem pedig olyanokkal, akik nem vele, illetve közvetlen környezetében laknak vagy akik nem gondozzák őt. Edunak a fiát, Viorel Edut is gyanúsítják. A 29 éves fiatalembert szintén november 15-én tartóztatták le hasonló cselekményekért, viszont az ő számlájára mindössze 676.435 lejes kárt rónak fel. Őt december 16-án 150 ezer lejes óvadék fejében szabadlábra helyezte a Nagyváradi Ítélőtábla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!