ERDON Helyi hírek

2014.02.16. 12:16

Keresni kell a kiutat a palackból

Az elmúlt hétvégén immár harmadik alkalommal szervezték meg a Kiutat a palackból elnevezésű filozófiai kreativitásversenyt a váradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE).

Az elmúlt hétvégén immár harmadik alkalommal szervezték meg a Kiutat a palackból elnevezésű filozófiai kreativitásversenyt a váradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE).

A PKE Filozófia és Kultúratudományi Tanszékének szervezésében harmadik alkalommal rendezték meg a Kiutat a palackból című középiskolásoknak szóló filozófiai kreativitásverseny döntőjét. A megmérettetésre nem csak Nagyváradról érkeztek diákok, hanem az ország több városából is. A jelentkezők a versenyre előzőleg beküldött dolgozatok és feladatok alapján jutottak tovább a váradi döntőre. A kétnapos esemény megnyitójára február 14-én került sor, a diákokat és a kísérő tanárokat Balogh Brigitta, a filozófia tanszék vezetője és az esemény tiszteletbeli fővédnöke köszöntötte, ismertetve a tanszék munkásságát, valamint a verseny kitűzött céljait. Mint elmondta, a verseny címe, a tanszék mottójának egy részlete, ami Ludwig Wittgenstein 20. századi filozófustól származik: „Mi a célod a filozófiában? Hogy megmutassam a légynek a kiutat a palackból”, mely gondolat gyönyörűen kifejezi a filozófia lényegét. „Az emberi élet meglehetősen hasonlatos a palackból kiutat nem találó légy helyzetéhez, hiszen véges lényekként élünk egy olyan univerzumban, amelyik végtelen sok kérdést tartogat számunkra. Életünk során szinte mindig a megszokott utakkal próbálkozunk, mindig azzal, amit már mások kipróbáltak, holott nem mindig az a megoldás, néha másképp kell gondolkodni, és néha ki kell tekinteni a palackon túlra” – emelte ki Balogh Brigitta, hozzátéve, hogy a palackon túlra tekintést három foglalatosság teszi lehetővé: a vallás, a művészet és a filozófia.

Kritikai gondolkodás

A filozófiához nem csak az tartozik hozzá, hogy rákérdezzünk úgynevezett végső kérdésekre, hanem az is, hogy megpróbáljuk más irányból nézni a dolgokat, megpróbálunk kritikailag gondolkodni. Ez az a gondolkodásmód többé-kevésbé hiányzik a magyar kultúrából – hangzott el. „Olyan kultúra adatott nekünk, ami erőteljesen irodalmi jellegű, nincs meg a mindennapi gondolkodásmódunkban a fogalmi elemzés, a kritikai rákérdezés. A magyar kultúrának, különösen az erdélyi magyarságnak szüksége lenne a kritikai, problémafelismerő és -megoldó kreatív gondolkodásmódra. Ezzel a versenysorozattal is többek között azt szeretnénk elérni, hogy ennek a gondolkodásmódnak a becsülete helyreálljon, és legyenek olyan emberek, akik tudnak és szeretnek így gondolkodni” – tette hozzá végezetül Balogh Brigitta.

Programok

A továbbiakban Horváth Gizella, rektorhelyettes, az esemény főszervezője osztotta meg a gyakorlati tudnivalókat a jelenlevőkkel, majd kezdődhetett a verseny. A Kiutat a palackból verseny nagy népszerűségnek örvend országszerte, hiszen a Váradról, Szatmárnémetiből, Gyergyóalfaluból és Nagykárolyból visszajáró vendégek mellett idén újabb iskolák is csatlakoztak, mint például a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, a váradi Pedagógiai Líceum és a Mihai Eminescu Főgimnázium, valamint a Zilahi Református Wesselényi Kollégium. Ez a népszerűség annak is betudható, hogy a versenyen kívül számos más tevékenységről is gondoskodnak a szervezők: a két nap során több előadásra, ismerkedő, logikai és kommunikációs játékra, érvelés-gyakorlatra, interaktív tevékenységre és más programokra került sor.

Nyertesek

A verseny eredményhirdetését február 15-én tartották meg: I. díjat, valamint a Kellék filozófiai folyóirat különdíját Kovács Péter Zoltán (Nagykárolyi Elméleti Líceum) nyerte el, második helyezett pedig Kanalas Brigitta (Mihai Eminescu Főgimnázium) lett. Pontszámegyenlőség miatt a harmadik díjban hárman is részesültek: Vicsi Edina (Zilahi Református Wesselényi Kollégium), Kerezsi Györgyi (Mihai Eminescu Főgimnázium) és André Krisztina (csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium). Dicséretben részesült Baricz Emőke (gyergyóalfalui Sövér Elek Szakközépiskola) és Kovács Balázs (Ady Endre líceum).

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!